pierogi z kaszą i twarogiem*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
DSCF0776.JPG


Pierogi z kaszą i twarogiem

"Ugotować kaszę gryczaną nie całkiem na miękko. Podstudzić i dodać twaróg - kwaśny, wiejski. Nie mieszać za bardzo. W środku mogą być grudki. Posolić, dodać pieprz i ciut majeranku albo suszonej mięty. Zawijając w ciasto pierogowe. Polewać skwareczkami z cebulą."

Moja babcia takie robiła... rozmarzyłam się.

ten farsz jest naprawdę dobry
icon_smile.gif

ciasto na pierogi przygotować wg swojego sprawdzonego przepisu, ja użyłam takiego

3 szkl. mąki
1 szkl. wrzątku
ciasto szybko zamieszać łyżką i jak już się da bez poparzenia to wyrabiać ręką aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk.
Podsypywać mąką i wałkować dość cienko.

farsz:

szklanka kaszy gryczanej - po ugotowaniu w 2 szklankach wody z solą będzie jej więcej
kostka twarogu tłustego - zwykle 250g
sól, pieprz
majeranek lub mięta suszona

Farsz nakładać na krążki ciasta lub tak jak ja wykrawałam kółka przydasiem do pierogów, o takim:
630880.jpg

Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia na powierzchnię i jeszcze chwilę. Podawać polane skwarkami z cebulą lub samą zrumienioną cebulką, jak kto lubi.
Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: