- Sie 19, 2007
- 1,496
- 0
- 0
Trzeba wziąć 6 śledziowych filetów (mogą być takie z tacki), dużego białego pora, cebulę, dwa ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, 6-8 suszonych pomidorów w oliwie, trochę cukru, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 6 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamicznego
posiekaną cebulę i pora dusimy na oleju (żeby warzywa lekko zmiękły), dodajemy pieprz i ziele, koncentrat i cukier, dusimy jeszcze chwilę; można dolać odrobinę, ale naprawdę odrobinę wody, jeśli masa warzywna jest zbyt gęsta. Ostawiamy do ostudzenia.
śledzie kroimy na paski, pomidory suszone kroimy na kawałki, wyciskamy czosnek przez praskę. Śledzie, czosnek, pomidory i ocet mieszamy i odstawiamy na chwilę. Gdy sos warzywny będzie zimny, układamy w słoiku warstwami na przemian śledzie i warzywa. Potem słoik do lodówki i czekamy 24 godziny (ale po nocy w lodówce też są pyszne).
posiekaną cebulę i pora dusimy na oleju (żeby warzywa lekko zmiękły), dodajemy pieprz i ziele, koncentrat i cukier, dusimy jeszcze chwilę; można dolać odrobinę, ale naprawdę odrobinę wody, jeśli masa warzywna jest zbyt gęsta. Ostawiamy do ostudzenia.
śledzie kroimy na paski, pomidory suszone kroimy na kawałki, wyciskamy czosnek przez praskę. Śledzie, czosnek, pomidory i ocet mieszamy i odstawiamy na chwilę. Gdy sos warzywny będzie zimny, układamy w słoiku warstwami na przemian śledzie i warzywa. Potem słoik do lodówki i czekamy 24 godziny (ale po nocy w lodówce też są pyszne).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: