50 dkg mąki
5 dkg drożdży
3 spore cebule
20 dkg boczku wędzonego
0,5 szklanki mleka
0,25-0,5 szklanki wywaru z mięsa lub wędzonki (niekoniecznie; można zastąpić oliwą lub gdy nie mamy wodą, ale ciasto nie będzie miało aż takiego posmaku wędzonki)
szczypta soli
W tym cieście nie ma jajek (to tak, gdyby ktoś się pytał)
Przygotowujemy rozczyn - mieszamy drożdże, mleko i trochę mąki (tak by rozczyn miał konsystencję ciasta naleśnikowego) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię. Czekamy aż zrobią się skwarki. Po drodze wrzucamy pokrojoną cebulę, by się zeszkliła. Nie odlewamy tłuszczu! Czekamy by przestygło.
Z reszty składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy skwarki i cebulę.
Formujemy bułeczki i pieczemy w gorącym piekarniku ok. 20 minut. Można je posmarować na górze jajkiem.
5 dkg drożdży
3 spore cebule
20 dkg boczku wędzonego
0,5 szklanki mleka
0,25-0,5 szklanki wywaru z mięsa lub wędzonki (niekoniecznie; można zastąpić oliwą lub gdy nie mamy wodą, ale ciasto nie będzie miało aż takiego posmaku wędzonki)
szczypta soli
W tym cieście nie ma jajek (to tak, gdyby ktoś się pytał)
Przygotowujemy rozczyn - mieszamy drożdże, mleko i trochę mąki (tak by rozczyn miał konsystencję ciasta naleśnikowego) i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię. Czekamy aż zrobią się skwarki. Po drodze wrzucamy pokrojoną cebulę, by się zeszkliła. Nie odlewamy tłuszczu! Czekamy by przestygło.
Z reszty składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy skwarki i cebulę.
Formujemy bułeczki i pieczemy w gorącym piekarniku ok. 20 minut. Można je posmarować na górze jajkiem.