Kartofle zapiekane a la savoyarde

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,356
3,619
113
Kartofle zapiekane a la savoyarde

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 Kuchnia francuska II


Porcja dla 4-6 osób.

650 g średniej wielkości kartofli,
250 ml gęstej śmietany,
250 ml mleka,
80 g tartego ementalera,
1/2 ząbka czosnku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sol, pieprz.

1. Kartofle umyć, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 10 min, by zmiękły.
2. W pojemnym rondlu połączyć śmietanę z mlekiem. Wymieszać, doprawić sola i pieprzem, zagotować na silnym ogniu, po czym ogień zmniejszyć i gotować dalej ok. 5 min.
3. Rynienkę do zapiekania natrzeć od wewnątrz czosnkiem zanurzonym w odrobinie soli.
4. Kartofle lekko odcisnąć, przełożyć do rondla z mlekiem i śmietaną. Zagotować i zdjąć z ognia, po czym przełożyć wszystko do przygotowanej rynienki (warstwa kartofli nie powinna być grubsza niż 3 cm - w razie potrzeby użyć 2 lub wiecej rynienek). Posypać serem i zapiekać 40-45 min w nagrzanym do temp.130 C piekarniku. Podawać gorące.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: