Ziemniaki Anny

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis z tej samej "Kuchni francuskiej" Marianny Pieppenstock, co wcześniej podana zielona sałata. Kiedyś czytałam w miesięczniku "Kuchnia", że ziemniaki te robił dla pięknej kurtyzany Anny, zakochany w niej kucharz. Ciekawiło mnie, czym ją chciał urzec i zrobiłam je dzisiaj na obiad. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 - 1,5 kg ziemniaków
10 - 12,5 dkg masła
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Okrągłe lub owalne naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem i układamy koliście (tak jak owoce na torcie) jedną warstwę ziemniaków, polewamy roztopionym masłem, lekko oprószamy solą i pieprzem i tak samo postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Ostatnią warstwę też polewamy masłem. Pieczemy pod przykryciem w dobrze nagrzanym (200st.) piekarniku 25 - 30 minut, zależnie od ilości ziemniaków. Ja piekłam z dużo mniejszej porcji 25 minut, więc ten czas należy wydłużyć co najmniej do 40 minut. Przed podaniem na kilka minut zdejmujemy pokrywkę i chwilę podpiekamy odkryte. Podajemy natychmiast do sałatek, warzyw i mięsa. Ja zjadłam z zieloną sałatą.
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
To musi być bardzo dobre.
Robię bardzo podobne ziemniaki, tylko na stalonwej patelni (grube dno) z przykrywka zwyczajnie na gazie. Na patelnię leję odrobinę oleju z pestek winogron, ziemniaki surowe krojone w plasterki, na to cebula w talarki, posypuje ziołami prowansalskimi i mieszanką warzywną "Smakosz. Jarzynka bez soli W zgodzie z naturą". Przykrywam pokrywką i na gaz średni. Po chwili zmniejszam gaz, podlewam troszkę wody, by wytworzyła się para, przykrywam pokrywką. Po krótkim czasie ziemniaki są gotowe. Część jest chrupiaca, cebulka uduszona, wszystko pachnące i smaczne. Najbardziej lubimy z kefirem , maślanką lub jak się szczęsliwie zdarzy z prawdziwym, wiejskim, kwaśnym mlekiem.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Uwielbiam ziemniaki Anny i robie je bardzo czasto, w zwiazku z tym mam kilka rad. Najlepiej gdy ziemniaki sa "woskowe", dobrze jest je ciac na mandolinie i dobrze wysuszyc talarki na papierowym reczniku. A i doskonale wychodza pieczone z okraglej blaszce do pieczenia, przykryte jedynie przycietym kawalkiem papieru do pieczenia. Po wyjeciu z pieca zostawic na 5 minnut, dopiero wtedy wyjac na talerz. Przed podaniem nadmiar masla trzeba koniecznie odlac.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dziękuję za rady. Część z nich już wykorzystałam, bo tak wychodziło z przygotowywania tych ziemniaków. Do reszty dostosuję się następnym razem. Ziemniaki miałam kremowe, w cieniutkich plasterkach. Oczywiście resztę masła odlałam, i wyszły pyszne. No i dowiedziałam się, czym można urzec piękną kurtyzanę.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
No musialy byc pyszne! I ba, nie tylko kurtyzane mozna nimi urzec, seniorko, Baba Jaga tez by sie skusila
icon_wink.gif