Przepis z tej samej "Kuchni francuskiej" Marianny Pieppenstock, co wcześniej podana zielona sałata. Kiedyś czytałam w miesięczniku "Kuchnia", że ziemniaki te robił dla pięknej kurtyzany Anny, zakochany w niej kucharz. Ciekawiło mnie, czym ją chciał urzec i zrobiłam je dzisiaj na obiad. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 - 1,5 kg ziemniaków
10 - 12,5 dkg masła
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Okrągłe lub owalne naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem i układamy koliście (tak jak owoce na torcie) jedną warstwę ziemniaków, polewamy roztopionym masłem, lekko oprószamy solą i pieprzem i tak samo postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Ostatnią warstwę też polewamy masłem. Pieczemy pod przykryciem w dobrze nagrzanym (200st.) piekarniku 25 - 30 minut, zależnie od ilości ziemniaków. Ja piekłam z dużo mniejszej porcji 25 minut, więc ten czas należy wydłużyć co najmniej do 40 minut. Przed podaniem na kilka minut zdejmujemy pokrywkę i chwilę podpiekamy odkryte. Podajemy natychmiast do sałatek, warzyw i mięsa. Ja zjadłam z zieloną sałatą.
Składniki
1 - 1,5 kg ziemniaków
10 - 12,5 dkg masła
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Okrągłe lub owalne naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem i układamy koliście (tak jak owoce na torcie) jedną warstwę ziemniaków, polewamy roztopionym masłem, lekko oprószamy solą i pieprzem i tak samo postępujemy z pozostałymi ziemniakami. Ostatnią warstwę też polewamy masłem. Pieczemy pod przykryciem w dobrze nagrzanym (200st.) piekarniku 25 - 30 minut, zależnie od ilości ziemniaków. Ja piekłam z dużo mniejszej porcji 25 minut, więc ten czas należy wydłużyć co najmniej do 40 minut. Przed podaniem na kilka minut zdejmujemy pokrywkę i chwilę podpiekamy odkryte. Podajemy natychmiast do sałatek, warzyw i mięsa. Ja zjadłam z zieloną sałatą.