- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
z Wok & Oriental Parragona
Przystawka na 4 os.
350 g wątróbki kurzecej
1 czerwone chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
450 g pak- choi
2 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu
3 łyżki sherry
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Wątróbkę oczyścić i pokroić w paski. Papryczkę chilli i czosnek posiekać. Kapustę pokroić w paski. Wymieszać dokładnie ketchup, sherry, sos sojowy i skrobię. Wątróbkę przesmażyć krótko na oleju. Dodać chilli, czosnek i imbir, wymieszać i smażyć jeszcze 2 min. Wrzucić kapustę i dodać ketchupowy miks. Smażyć jeszcze chwilę, aż sos się zagęści i nieco zredukuje.
Moje uwagi:
- zamiast pak- choi używam zielonych części kapusty pekińskiej
- zamiast sherry dodaję 1 łyżki octu jabłkowego/ryżowego i 2 łyżki wody
- biorę tylko 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżki wody, bo Czh nie przepada za słonym smakiem
- różnie modyfikuję ten sos, pilnuje tylko, żeby zgadzała się ilość płynu
Przystawka na 4 os.
350 g wątróbki kurzecej
1 czerwone chilli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
450 g pak- choi
2 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu
3 łyżki sherry
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Wątróbkę oczyścić i pokroić w paski. Papryczkę chilli i czosnek posiekać. Kapustę pokroić w paski. Wymieszać dokładnie ketchup, sherry, sos sojowy i skrobię. Wątróbkę przesmażyć krótko na oleju. Dodać chilli, czosnek i imbir, wymieszać i smażyć jeszcze 2 min. Wrzucić kapustę i dodać ketchupowy miks. Smażyć jeszcze chwilę, aż sos się zagęści i nieco zredukuje.
Moje uwagi:
- zamiast pak- choi używam zielonych części kapusty pekińskiej
- zamiast sherry dodaję 1 łyżki octu jabłkowego/ryżowego i 2 łyżki wody
- biorę tylko 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżki wody, bo Czh nie przepada za słonym smakiem
- różnie modyfikuję ten sos, pilnuje tylko, żeby zgadzała się ilość płynu
Ostatnią edycję dokonał moderator: