Rosyjskie herbatniki orzechowe. Russian tea cakes.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Przepyszne, delikatne, kruchutkie ciasteczka orzechowe z pięknym waniliowym aromatem.

Jeżeli do obtoczenia użyje się waniliowego cukru pudru, który potęguje aromat w ciastkach, robią się nieziemsko pyszne.
lecker.gif



Składniki na 45 ciasteczek

* 200g miękkiego masła
* 50g cukru pudru
* 100g drobno posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
* 250g mąki pszennej
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Do obtoczenia
* ok. 150g cukru pudru (użyłam domowego cukru waniliowego)

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać ekstrakt, orzechy i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć.
Z ciasta uformować kuleczki (każda po 13 g), włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm. Piec w temp. 180 stopni przez 15-18 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Cukier puder przesiać do głębokiej miski, obtaczać w nim gorące ciasteczka, potrząsając miską.
Po wystudzeniu obtoczyć ponownie


img5816i.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ach jej... narazie tylko skopiowałam, niebawem upiekę.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Aaaa, też widziałam ten przepis, kiedy szukałam czegoś do festiwalu. Ale tam nie było takich kuszących zdjęć.
icon_mrgreen.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Agatko, śliczne te Twoje ciasteczka i na pewno bardzo smaczne.
lecker.gif
Piekłam je kiedyś z tego przepisu i bardzo mi smakowały.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Maraa @ 15 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=945425Agatko, śliczne te Twoje ciasteczka i na pewno bardzo smaczne.
lecker.gif
Piekłam je kiedyś z tego przepisu i bardzo mi smakowały.
Dziękuję Maraa.
icon_smile.gif


U mnie nieco więcej orzechów i posypka z cukru z wanilią. Podejrzewam, że smak ten sam.

Swoją drogą uwielbiam ten blog, czasami wchodzę i upajam się zdjęciami a chyba nic jeszcze z niego nie upiekłam
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif


Mój przepis inspirowany różnymi znalezionymi w sieci.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mimci

Member
Mar 1, 2010
5
0
0
Wyglądają przepysznie! Czy zamiast ekstraktu z wanilii mogę dodać aromat waniliowy? Jeśli tak, to ile kropli? Ekstrakt zamówiłam już na necie, ale zanim przyjdzie, już bym wciągnęła te cudeńka :D
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
mimci @ 18 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=957189Wyglądają przepysznie! Czy zamiast ekstraktu z wanilii mogę dodać aromat waniliowy? Jeśli tak, to ile kropli? Ekstrakt zamówiłam już na necie, ale zanim przyjdzie, już bym wciągnęła te cudeńka :D
Nie używam aromatu i jeśli nie miałabym ekstraktu, to nic bym nie dodawała:)
Jak już będziesz miała ekstrakt, to upieczesz drugi raz.
 

kosbell

Member
Wrz 10, 2009
88
0
0
Ja dodałam aromat waniliowy i wyszły bardzo dobre
icon_mrgreen.gif

Ale chyba za bardzo obtoczyłam w cukrze pudrze i ogólnie wyszły mi chyba troszkę za duże, bo nie widzialam ile to 13 g
dump.gif

Ale na pewno jeszcze je zrobię
icon_biggrin.gif
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
O, a ja myslalam, ze to ormianskie ciasteczka. Widac naplynely z Rosji do Armenii
icon_mrgreen.gif


 

Załączniki

  • DSC05884.JPG
    DSC05884.JPG
    190.9 KB · Wyświetleń: 0