IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Sernik z trzema czekoladami
atina
post 21 Feb 2010, 12:52
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



Pyszny serniczek z przepisu Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem. Serniczek jest pyszny, aksamitny i megaczekoladowy.

Załączony plik  sernik_potrójnie_czekoladowy7.jpg ( 41.02K ) Suma pobrań: 42


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na spód:

* 150 g czekoladowych herbatników
* 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastka zmiksować z masłem w malakserze. Tortownicę dla pewności, że nic nie przecieknie, można wyłożyć folią aluminiową. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy, dokładnie ją ubijając. Podpiec przez 10 - 12 min.

Składniki na masę serową:

* 1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - dałam twaróg śmietankowy President
* 150 g cukru
* 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej
* 4 jajka
* 150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu)
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
* 100 g ciemnej czekolady
* 100 g mlecznej czekolady
* 100 g białej czekolady
* 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)

Ser zmiksować z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodać pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. W 3 większych miseczkach roztopić 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki, zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej (do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki). Można to zrobić w mikrofalówce (ja nastawiam na 360 W i 50 sekund, wyjmuję lekko roztopioną i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia). ja nie rozpuszczałam wszystkich czekolad od razu, tylko stopniowo, po wykonaniu kolejnej masy.

Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodać ok. 1/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszać trzepaczką do piany, aż do połączenia składników. Ja masę serową dodawałam stopniowo do czekolady. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.

Na wystudzony spód wylać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nałożyć masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z ciemnej czekolady.

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut, a następnie 160ºC przez 1 godz - 1 godz 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Sernik pozostawić do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku, a następnie na noc w lodówce.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mariaanna
post 23 Feb 2010, 11:43
Post #2


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.715
Dołączył: 6-March 08
Użytkownik nr: 8.029



atina twój sernik wygląda obłędnie lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
julia
post 23 Feb 2010, 13:13
Post #3


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 533
Dołączył: 30-August 06
Skąd: z Centrum
Użytkownik nr: 2.227



Jak rozumiem, dodajemy od razu całe jaja, nie oddzielamy żółtek od białek i z białek nie ubijamy piany?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 25 Feb 2010, 06:13
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



CYTAT(julia @ 23 Feb 2010, 13:13 ) *
Jak rozumiem, dodajemy od razu całe jaja, nie oddzielamy żółtek od białek i z białek nie ubijamy piany?


Tak całe jaja dodajemy od razu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 25 Feb 2010, 06:14
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



CYTAT(mariaanna @ 23 Feb 2010, 11:43 ) *
atina twój sernik wygląda obłędnie lecker.gif


bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 1 Mar 2010, 12:29
Post #6


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.434
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



atinko, zrobilam ten sernik w weekend- przepyszny. Jedynie nie udalo mi sie wylac na sobie rowno warstw kolorystycznych, jak ty to uczyniłaś? U mnie nie wyszło tak ładnie ale wyszło bardzo smacznie, i poza tym bardzo prosty w wykonaniu jest ten sernik. Polecam:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 2 Mar 2010, 01:45
Post #7


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



CYTAT(owieczka @ 1 Mar 2010, 12:29 ) *
atinko, zrobilam ten sernik w weekend- przepyszny. Jedynie nie udalo mi sie wylac na sobie rowno warstw kolorystycznych, jak ty to uczyniłaś? U mnie nie wyszło tak ładnie ale wyszło bardzo smacznie, i poza tym bardzo prosty w wykonaniu jest ten sernik. Polecam:)


Cieszę się , że smakowało:)

Ja kolejne warstwy nakładałam delikatnie łyżką i starałam się to robić równomiernie na całej powierzchni. Powiem Ci, że byłam zaskoczona, że nie mam z tym większych problemów, bo troszkę się tego obawiałam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ciastkara
post 2 Mar 2010, 07:43
Post #8


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 340
Dołączył: 2-February 09
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 13.777



Ja tez na sobotę na swoje urodziny upiekłam ten serniczek.Wyszedł pyszny. Warstwy kolejne nakladałam tez bez problemu łyżką i wyszło bardzo dobrze.Jest naprawdę pyszny!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 2 Mar 2010, 08:35
Post #9


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.434
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



no tak, a ja lałam prosto z miski dump.gif zamiast lyzka
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chachu
post 2 Mar 2010, 18:25
Post #10


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 772
Dołączył: 24-October 08
Skąd: Enniscorthy
Użytkownik nr: 11.892



wyglada superaśnie!!
Chetnie bym go zrobiła tylko z tą skrobią będzie problem. Czym można ją zastąpic jak nigdzie ni ma gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vidarka
post 2 Mar 2010, 20:09
Post #11


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.625
Dołączył: 4-April 07
Użytkownik nr: 3.627



Na pewno Maizene macie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
.agatka.
post 2 Mar 2010, 20:13
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 14.687
Dołączył: 7-November 08
Skąd: Civitas Kielcensis
Użytkownik nr: 12.156



CYTAT(chachu @ 2 Mar 2010, 18:25 ) *
wyglada superaśnie!!
Chetnie bym go zrobiła tylko z tą skrobią będzie problem. Czym można ją zastąpic jak nigdzie ni ma gruebel_2.gif


Proszkiem budyniowym np.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 2 Mar 2010, 20:18
Post #13


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.546
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



a ja bym dała zwykła, pszenną mąkę, zamiast
Go to the top of the page
 
+Quote Post
atina
post 3 Mar 2010, 05:38
Post #14


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 961
Dołączył: 27-February 08
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 7.876



CYTAT(chachu @ 2 Mar 2010, 18:25 ) *
wyglada superaśnie!!
Chetnie bym go zrobiła tylko z tą skrobią będzie problem. Czym można ją zastąpic jak nigdzie ni ma gruebel_2.gif


jak nie masz Maizeny, to myślę, że możesz dać tak jak radzi Krystyna, zwykłą pszenną mąkę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ciastkara
post 3 Mar 2010, 07:53
Post #15


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 340
Dołączył: 2-February 09
Skąd: Gdańsk
Użytkownik nr: 13.777



Ja dałam mąkę ziemniaczaną icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
owieczka
post 4 Mar 2010, 09:17
Post #16


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.434
Dołączył: 17-September 04
Użytkownik nr: 57



ja dałam budyn śmietankowy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chachu
post 4 Mar 2010, 18:59
Post #17


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 772
Dołączył: 24-October 08
Skąd: Enniscorthy
Użytkownik nr: 11.892



hohoho!! ale mam możliwości. Dziękuje!! anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
basik6
post 6 Mar 2010, 09:26
Post #18





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 87
Dołączył: 29-December 08
Użytkownik nr: 13.185



Zrobiłam serniczek i mam pytanie - pięknie wyrósl w piekarniku ale potem na maxa opadł- czy to tak ma byc???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 6 Mar 2010, 12:04
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.448
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Nie. Tego typu sernik nie powinien ani wyrosnąć, ani opaść. Moim zdaniem zbytnio napowietrzyłaś masę serową przed pieczeniem. Powinno się ją tylko wymieszać, bez ubijania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
basik6
post 6 Mar 2010, 18:58
Post #20





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 87
Dołączył: 29-December 08
Użytkownik nr: 13.185



hhmmmmmmmmmmmm no to bedę uwazać następnym razem żeby nie przedobrzyć. Dziękuję za odpowiedż.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21st February 2018 - 09:50