- Sie 28, 2005
- 7,763
- 1,162
- 113
Na pol kilo filetow śledzowych lekko solonych:
3 "wloskie orzechy" ( okreslenie ilosci, bom nie wazyla) swiezego imbiru
2 lyzki wloskich orzechow posiekanych,
1 lyzeczke nasion kolendry,
4 ziarna pieprzu czarnego,
3 ziarna ziela angielskiego,
3 goździki,
szklanke oleju jaki jest,
sok z calej cytryny i skorka otarta z tejze cytryny
Imbir obierasz, kroisz w paseczki albo drobniutka kostke albo scierasz na tarce ziemniaczance.Do garnuszka wlewasz olej, dorzucasz imbir i przyprawy oprócz cytryny i zagotowujesz.Niech ostygnie.Jak juz zimne ocierasz skorke z cytryny i wyciskasz sok, mieszasz, troche solisz -ma miec smak dosc intensywno imbirowy. Dodajesz sledzie pokrojone w paseczki, orzechy, mieszasz i odstawiasz na 48 godzin.
qd
ja do tego podaje pierniczki zytnie maloslodkie, specjalnie pieczone do śledzi
3 "wloskie orzechy" ( okreslenie ilosci, bom nie wazyla) swiezego imbiru
2 lyzki wloskich orzechow posiekanych,
1 lyzeczke nasion kolendry,
4 ziarna pieprzu czarnego,
3 ziarna ziela angielskiego,
3 goździki,
szklanke oleju jaki jest,
sok z calej cytryny i skorka otarta z tejze cytryny
Imbir obierasz, kroisz w paseczki albo drobniutka kostke albo scierasz na tarce ziemniaczance.Do garnuszka wlewasz olej, dorzucasz imbir i przyprawy oprócz cytryny i zagotowujesz.Niech ostygnie.Jak juz zimne ocierasz skorke z cytryny i wyciskasz sok, mieszasz, troche solisz -ma miec smak dosc intensywno imbirowy. Dodajesz sledzie pokrojone w paseczki, orzechy, mieszasz i odstawiasz na 48 godzin.
qd
ja do tego podaje pierniczki zytnie maloslodkie, specjalnie pieczone do śledzi
Ostatnią edycję dokonał moderator: