Żeberka w sosie pomarańczowym

Wrz 13, 2004
4,165
0
0
1 kg chudych żeber z dużą ilościa mięsa
4 duże cebule
sok z 2 pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
puszka pomidorów
kieliszek wódki
3 łyżki miodu
goździki
cynamon
sól pieprz
chili (sporo)
cukier

Żeberka natrzeć chili, solą i pieprzem. Odłożyc na 12h.
Podsmażyć na złoto na patelni.
Wyjąć, włożyc w naczynie do zapiekania.
Wymieszać pomidory, drobno posiekaną cebulę, miód, wódkę, skórke pomarańczową i sok. Doprawić na piknantnie. Dodać potłuczone goździki i szczyptę cynamonu.
Zalać żeberka, wstawić przykryte do piekarnika 180 deg C na 1 godzinę. Odkryć i przetrzymać jeszcze 30 minut. Sos mozna zagęścić maką ziemniaczaną.
Smacznego