IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> sos śmietanowo-szpinakowy z kurczakiem*, do makaronu
BeataSz
post 6 Mar 2010, 17:25
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.105
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Bardzo szybkie w przygotowaniu danie.

1/2 opakowania mrożonego szpinaku
łyżka masła
2-3 pełne łyżki śmietany ( daję gęstą 18%)
czosnek ( do smaku, ja używam granulowanego)
sól
trochę mąki do zagęszczenia

pierś z kurczaka

Szpinak rozmrozić i poddusić na maśle ( można podlać niewielką ilością wody, tak aby był "prytkowaty" w konsystencji), doprawić do smaku solą i czosnkiem, ew. oprószyć mąką i wymieszać chwilę jeszcze dusząc aby się trochę zagęścił, na koniec dodać śmietanę.

oddzielnie podsmażyć ( nie rumieniąc) pokrojoną pierś z kurczaka.
Mięso połączyć z sosem, chwilę razem poddusić.
Podawać z makaronem. (ja najchętniej z pappardelle).

Dzisiaj miałam z mięsem indyczym, ale wolę kurczaka.

Załączony plik  sos_szpinakowy_z_makaronem_003.jpg ( 142.17K ) Suma pobrań: 1


Załączony plik  sos_szpinakowy_z_makaronem_007.jpg ( 164.39K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 2nd August 2014 - 07:30