Selery w zielonym sosie

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robiłam tę przystawkę jakiś czas temu i wszystkim bardzo smakowała. Jest na pewno inna niż znane nam sałatki i, kto lubi selery, bardzo ciekawa w smaku.
Składniki
2 duże lub 3 mniejsze bulwy selera
sok z cytryny lub trochę octu do zakwaszenia wody
sól
Zielony sos
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
1 jajko ugotowane na twardo
1 mały korniszon (brałam średni ogórek konserwowy)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
15 dkg majonezu
2 łyżki łagodnej musztardy
sok z 1/2 cytryny

Selery myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry, następnie gotujemy w małej ilości osolonej wody, lekko zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem. UWAGA - nie rozgotować! Ugotowane plastry selera studzimy.
Przyrządzamy sos: natkę i szczypiorek myjemy, osączamy z wody i drobniutko siekamy. Również drobno siekamy jajko, korniszon lub ogórek konserwowy, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy, dokładamy majonez, do którego dodaliśmy musztardę i sok z cytryny.
Wystudzone plastry selera delikatnie mieszamy z "zielonym sosem" i podajemy jako doskonałą przystawkę.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Najlepiej jeśli plastry selera będą miały grubość 1 cm lub niewiele więcej. Mozna powiedzieć, na grubość palca.