Zupa selerowo - jabłkowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jeszcze z jarzyn i owoców dostępnych na rynku. Jest to zupa orzeżwiająca i pobudzająca apetyt. Przepis z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
8 łyżek selera utartego na tarce o grubych oczkach
8 łyżek jabłek obranych i utartych na takiej samej tarce
4 łyżki masła
1 litr rosołu (może być z kostki)
1/2 - 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka soku cytrynowego
szczypta gałki muszkatołowej
ew. 1/2 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
posiekana natka pietruszki do posypania
sól

W rondlu rozpuszczamy masło i na gorący, lecz nie zrumieniony, tłuszcz wsypujemy seler i jabłka. Dusimy je w maśle przez 5 - 8 minut, po czym do rondla wlewamy rosół. Gotujemy na niewielkim ogniu 10 - 15 minut, następnie zupę podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką ziemniaczaną. Znowu zupę krótko zagotowujemy i wykańczamy łyżką soku cytrynowego, szczyptą gałki muszkatołowej i ewentualnie solą. Na zakończenie, możemy zupę "uszlachetnić" pół kieliszkiem białego wina. Podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.