Babka z kawą i wiśniami

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
vs2q13.jpg



Babka z kawą i wiśniami


Ciasto
6 jaj
1 kostka masła
6 łyżek oleju
230g cukru
170g mąki pszennej
130g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Ok. 30 ml gorącej wody
170g drylowanych wiśni z kompotu


Polewa
Cukier puder
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuścić kawę. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Powoli, dodawać po kilka kropli kawy, na przemian z mąką. Olej także wlewać małymi porcjami. Dobrze osączone wiśnie obtoczyć w mące (kilka odłożyć do dekoracji). Ubić pianę białek. Na ciasto wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę
Polewa
Kawę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać do cukru pudru. Lukrować.

29w6cew.jpg


1f9u38.jpg
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Piękna.
Zapisana do zrobienia.
Nie wiem jak ja się wyrobię z pieczeniem w tym roku tyle zaplanowałam.
Ale takiej babeczki sobie nie odmówię,widać,że roboty przy niej niedużo.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Trzeba ją zrobić koniecznie, szybka jest i wygląda nader apetycznie. Myślę, że przed świętami , bo na święta koniecznie drożdżowa, inaczej nieważne.
All, bardzo fajna foremka babkowa.
 

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Baaaaaardzo stara gliniano- kamionkowa
icon_razz.gif
Leżała na strychu domu do rozbiórki.
Miała iść na śmietnik więc poprosiłam o nią. Trafił mi się rarytasik.
icon_mrgreen.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Alll @ 18 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=957274Baaaaaardzo stara gliniano- kamionkowa
icon_razz.gif
Leżała na strychu domu do rozbiórki.
Miała iść na śmietnik więc poprosiłam o nią. Trafił mi się rarytasik.
icon_mrgreen.gif
Rzeczywiście. A z tego przepisu wychodzą 2 babki normalnej foremkowej wielkości, czy jedna? Chyba zastąpię wiśnie których nie mam, żurawiną suszoną, którą mam, co o tym myślisz?
 

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Średnica 23 cm.
Samanto, specjalistką w pieczeniu ciast to ja nie jestem. Nie mam pojęcia jakiej wielkości są normalne.
gruebel_2.gif

Jeżeli chodzi o wiśnie, to je uwielbiam w każdym niemal cieście. Żurawina ma jednak inny smak, ale dlaczego by nie spróbować?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Alll @ 18 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=957300Średnica 23 cm.
Samanto, specjalistką w pieczeniu ciast to ja nie jestem. Nie mam pojęcia jakiej wielkości są normalne.
gruebel_2.gif

Jeżeli chodzi o wiśnie, to je uwielbiam w każdym niemal cieście. Żurawina ma jednak inny smak, ale dlaczego by nie spróbować?
Czyli jedna normalna babka.
A co do wiśni albo żurawiny to jeszcze zobaczymy.