Wieprzowina po filipinsku*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Wieprzowina po filipinsku

Dla milosnikow orientalnych smakow i nie tylko

filip26ll.png


1/2 kg wieprzowiny
3/4 szkl maki
1 lyzka sosu sojowego
sol, pieprz
1 papryka zielona w kawalki pokrojona
1 marchewka w kawalki okolo 1,5 cm
2 cebule ( w kawalki)
3 zabki czosnku zmiazdzone
1 szkl bulionu miesnego
2 lyzki przecieru pomidorowego
1/8 szkl octu
1/4 szkl cukru
1/2 l-czki soli
1/4 l-czki pieprzu
2 lyzki native lemon juice- ja poprostu daje sok z cytryny
1 1/2 lyzki maki do zageszczenia potrawy
1/2 lyzki oleju sezamowego
olej do smazenia
Wieprzowine pokroic w duza kostke, dodac sos sojowy i dobrze mieso wymieszac z sosem
Nastepnie make z sola i pieprzem polaczyc.Mieso wlozyc w maczna mieszanke i dobrze je opruszyc. Gdy mieso jest cale w mace, przelozyc je na mocno rozgrzany olej na patelce i smazyc az bedzie mieso brazowe z obu stron.Mieso wylozyc na talerz

POkrojone warzywa wrzucic na goracy olej i smazyc przez minute.
Przecier + ocet+ sok z cytryny+ 3/4 szkl bulionu +cukier+ pieprz+ czosnek-wymieszac-wlac na patelnie z warzywami- gotowac na malym ogniu przez chwilke.Nastepnie make (do zageszczenia) placzyc z pozostala 1/4 szkl bulionu .
DO warzyw dodac mieso a nastepnie zageszczony bulion- wszystko wymieszac, podgrzac .Skropic olejem sezamkowym

POdawac z ryzem

Bardzo fajnie sie w tym przepisise sprawdzaja poledwiczki - naprawde polecam!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hmm, ten olej sezamowy to nadaje wlasciwie tego orientalnego smaku, on jest tylko po to aby na koncu danie nim skropic, ladnie sezamowo pachnie i ten smak tak jakby lepszy:)

ale jezeli nie masz to mysle ze sie i bez niego da:) Mozesz tez poprostu na patelce podprazyc ziarna sezamu i tez powinno byc dobre
 

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
a ja robilam wieprzowine z tego przepisu juz kilka razy i za kazdym razem ci co jedli byli zachwyceni... tylko musialam miecho smazyc dosc dluuuuuuugo. ale warto bylo. bardzo bardzo polecam :mrgreen:
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
wg mojego S - przepyszne - zjadl 3 porcje!!!!!!!!!!!!!!!!

ja niestety tylko toszke na lyzce posmakowalam - ale na pewno bede robic czesto

Paula dzieki za przepyszny przepis
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ten przepis mam juz zapisany kuuupe czasu
icon_redface.gif
a jakos nie umialam sie za niego wziac.
Jakis czas temu, w koncu ja zrobilam i glupio mi, ze wczesniej nie poznalam tego smaku.
No i komentarz tez wpisuje z opoznieniem, a powinnam od razu, bo danie jest na prawde pycha!
W przepisie nic nie zmienialam i wyszlo super
lecker.gif

Smak trafiony pod nasz gust!
Paula, bardzo, bardzo dziekuje za przepis.
bussi.gif
anbetung.gif


wieprzowina_po_filipinsku.JPG
 

Załączniki

  • wieprzowina_po_filipinsku.JPG
    wieprzowina_po_filipinsku.JPG
    93.2 KB · Wyświetleń: 1

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Pychocia, tylko jakoś mało sosu bardzo gęstnego mi wyszło, ale pewnie za długo gotowałam
icon_smile.gif
Właśnie taki smak uwielbiam!!!! No i przede wszystkim mąż zadowolony!
anbetung.gif
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Chyba wiem co będzie w sobotę na obiad ... tylko ten ocet, nie lubię. Da się bez niego? Może więcej cytryny?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Mysle, ze bez octu tez sie da. Wszystko sie da
icon_wink.gif

Dodalabym soku z cytryny tyle, ile jest w przepisie, a potem ewentualnie- jesli bylaby potrzeba,
dosmaczylabym nim (lub i innymi przyprawami) jeszcze pod swoj smak.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
bardzo dobre danie .. jak na razie tylko wyjadam z patelni maz bedzie jadl jak wroci z pracy okolo 24.. dodalam jeszcze kilka pieczarek i groszku zielonego bo zalegal w lodowce ale przyprawy, ocet itd bez zmian mega smaczne wspanialy przepis
icon_smile.gif
icon_smile.gif
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo mi się podoba - myślę, że ten olej sezamowy ( lubię) może mieć bardzo intersujący wpływ na danie. Muszę kupić wieprza i zrobię
icon_smile.gif