Ziemniaki w beszamelu / w śmietanie*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Smaczny, szybki i ciekawy sposób na ziemniaki. Tak przygotowane, mogą stanowić samodzielne danie - koniecznie z kiszonym ogórkiem! - lub być dodatkiem. Na przykład, do jajka sadzonego, jajka na twardo, kotletów czy klopsików. Można także wykorzystać do tego danie wcześniej ugotowane kartofla - w takim przypadku przygotowujemy tylko sos, w którym podgrzewamy ziemniaki.

Rahmkartoffeln.JPG


1/2 kg ziemniaków
50 g masła
3 łyżki mąki
250 ml wody
250 ml mleka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany: 18%
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i czarny pieprz do smaku

1-2 łyżki octu z białego wina
szczypior


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry - co najmniej 1/2 cm.

W garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać wodę i mleko, wsypać przyprawy. Dodać ziemniaki i gotować 15 minut. ( aż będą miękkie, lecz nie rozpadające się).

Sos doprawić jeszcze do smaku ew. solą, po czym dodać śmietanę i 1-2 łyżki octu. Wymieszać.
Podawać gorące.
 

Załączniki

  • Rahmkartoffeln.JPG
    Rahmkartoffeln.JPG
    122.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: