Naleśniki kokosowe z bananami*

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia świata - kuchnia chińska"

Naleśniki kokosowe z bananami

składniki:
na ciasto:
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
165 ml mleczka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

na nadzienie:
4 duże banany
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
sok i skórka z 1 limonki
wiórki kokosowe do posypania

Zmiksować dokładnie składniki ciasta, tak aby miały konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na złoty kolor.
Banany pokroić w grubsze plasterki, rozgrzać masło na patelni, dorzucić banany, wsypać cukier i smażyć na średnim pgniu, delikatnie mieszając. Gdy banany zaczną brązowieć, dodać sok z limonki.
Naleśniki przekładać kawałkami bananów, polewać sosem z patelni i podawać na gorąco, posypane wiórkami kokosowymi i startą skórką z limonki.

DOBRA RADA (z książeczki):
Do przygotowania deseru można zamiast bananów użyć jabłek - należy wybrać do tego celu miękkie i soczyste owoce, które trzeba zesmażać na patelni.