- Lis 21, 2006
- 15,028
- 2
- 0
Bardzo smaczne i szybkie danie. Ciasto jest miękkie i puchate. Miłośnicy czosnku mogą zwiększyć jego ilość. Znakomicie smakuje z ryżem i warzywami. Koniecznym dodatkiem jest sos - ja użyłam sosu słodko pikantnego chilli.
pierś kurczaka
olej do smażenia
marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego ( nie miałam, zastąpiłam octem ryżowym)
1 łyżka oleju
kilka kropek oleju sezamowego
4 ząbki czosnku - jeśli są małe, trzeba dać 6
ciasto:
2 jajka
1/3 szklanki maki pszennej
1/3 maki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli ( do smaku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mięso kurczaka pokroić w paski lub w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Kurczaka marynować 30 min. ( można dłużej).
Jajka rozmieszać widelcem, dodać mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć na prawdę bardzo gęsta konsystencję.
Kawałki kurczaka maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju. ( wystarczy po prostu na patelnie nalać więcej oleju, niż zazwyczaj, nie musimy do tego celu używać woka ani frytkownicy)
pierś kurczaka
olej do smażenia
marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego ( nie miałam, zastąpiłam octem ryżowym)
1 łyżka oleju
kilka kropek oleju sezamowego
4 ząbki czosnku - jeśli są małe, trzeba dać 6
ciasto:
2 jajka
1/3 szklanki maki pszennej
1/3 maki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli ( do smaku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mięso kurczaka pokroić w paski lub w kostkę. Składniki marynaty wymieszać, dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Kurczaka marynować 30 min. ( można dłużej).
Jajka rozmieszać widelcem, dodać mąki, sól oraz proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć na prawdę bardzo gęsta konsystencję.
Kawałki kurczaka maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju. ( wystarczy po prostu na patelnie nalać więcej oleju, niż zazwyczaj, nie musimy do tego celu używać woka ani frytkownicy)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: