Klopsy w sosie curry*

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Indyjskie klopsy w sosie curry




skladniki :

1/4 szklanki oleju
1 mala cebula (drobno posiekana)
3 ząbki czosnku
2 lyzeczki curry w proszku
1/4 lyżeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
500g mięsa mielonego z kurczaka ( u mnie wieprzowe)
3/4 szklanki bulki tartej
1 jajko
1/4 szklanki posiekanej kolendry ( u mnie natka pietruszki)
szklanka gotowego sosu - mild curry ( u mnie taka )
szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu z kurczaka

Sposób przygotowania:

Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i smażyć ok 5 minut, aż do zrumienienia.
Dodać curry, czosnek,sól, pieprz. Smażyć 30 sekund,aż curry zacznie pachnieć.
Przenieść do miseczki do ostygnięcia.

Polączyć mielone z bulką tartą,jajkiem,kolendrą oraz ostudzoną cebulą.
Dobrze wymieszać. Formować klopsy i ukladać je na blasze wylozonej folią aluminiową
skropioną olejem.

Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Piec klopsyok 7-8 minut

Przelożyć do rondla. Dodać sos,bulion mleko kokosowe. Delikatnie wymieszać do
polączenia. Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 30min
, aż sos zgęstnieje.

Smacznego
mniam.gif




klopsy_indyjskie_cin.jpg



Ps. Proponuję smakować i dostosować do siebie ilość ostrych przypraw - uwaznie z pastą curry ( nawet ta średnio ostra wychodzi dość ostra jak na nasze polskie podniebienia) Myślę, że mleko kokosowe smialo można zastąpić zwyklym.
 

Załączniki

  • klopsy_indyjskie_cin.jpg
    klopsy_indyjskie_cin.jpg
    464 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
U mnie bylo zwykle , więc nie wiem jak smakowaloby z kokosowym ;)

Generalnie potrawę robilam dla męzczyzny lubiącego ostrą kuchnię , dlatego zaznaczam - smakować w czasie gotowania i najwyzej doprawiać , bo wyszlo dosyć ostre z przepisu.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
moni20 @ 19 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=967551Moim zdaniem mleko kokosowe jest wazne w potrawie i bez niego juz jest inny smak .... a przepis ciekawy
icon_smile.gif
Dokładnie tak samo myślę, wyjdzie zupełnie coś innego z mlekiem krowim.

iluana @ 19 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=967555U mnie bylo zwykle , więc nie wiem jak smakowaloby z kokosowym ;)

Generalnie potrawę robilam dla męzczyzny lubiącego ostrą kuchnię , dlatego zaznaczam - smakować w czasie gotowania i najwyzej doprawiać , bo wyszlo dosyć ostre z przepisu.
Z mlekiem kokosowym byłoby mniej ostre i z lekką słodkawo-kokosową nutą, IMO dużo lepiej by smakowało
icon_smile.gif


A tak z ciekawości, źródło przepisu jakie jest?