Shrikhand*

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis znalazłam w książce "Kuchnia orientalna dla początkujących i zaawansowanych", autor Ola Lazar

Składniki:
0,8 l gęstego naturalnego jogurtu (ja dałam grecki)
0,75 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki pręcików szafranu (nie należy go zastępować kurkumą)
1 łyżka ciepłego mleka
2 łyżeczki mielonego kardamonu
płatki migdałowe i niesolone orzeszki pistacjowe do dekoracji

Jeśli mamy zwykły jogurt to należy go odsączyć - zostawić na noc na sitku wyłożonym gęstą gazą. Jeśli używamy jogurt grecki to ten etap można pominąć.
Szafran zalać ciepłym mlekiem i odstawić.
Jogurt wymieszać z cukrem, szafranem i kardamonem.
Schłodzić w lodówce.
Podawać udekorowany migdałami i pistacjami.

Ja zjadłam go z owocowym musli, ale moim zdaniem ze świeżymi owocami byłby jeszcze lepszy
lecker.gif


shrikhand.jpg

 

Załączniki

  • shrikhand.jpg
    shrikhand.jpg
    135.3 KB · Wyświetleń: 2

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
shrikhand_z_truskawkami.jpg

dziś z truskawkami
icon_smile.gif
nie ma to jak świeże owoce
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • shrikhand_z_truskawkami.jpg
    shrikhand_z_truskawkami.jpg
    197.3 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A ja dzisiaj mialam jogonata na sniadanie. Szkoda,ze wczesniej nie przeeczytałam to bym sobie przyprawy do niego zabrała
fiesgrins.gif

Ale zrobie, zrobie
fiesgrins.gif
(tyle, ze z chudego jogo
icon_wink.gif
)