Szpinakowo ryżowe kulki na parze*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
I znowu Anjum Anand
http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/608153

375 g młodego szpinaku
300 g ugotowanego ryżu basmati (waga po ugotowaniu)
130 g mąki z ciecierzycy
3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (zastąpiłam czarnuszką)
Szczypta asafetydy (niekoniecznie
3/4 łyżeczki przyprawy khar (niekoniecznie). Dobrze, że niekoniecznie bo nawet nie wiem cóż to takiego. Google też chyba nie http://images.google.com/images?hl=en&...sa=N&tab=wi ‘;-)
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 i1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy + odrobina do natłuszczenia talerze / folii
3/4 łyżeczki pasty ze świeżego imbiru
3/4 łyżeczki pasty z czosnku
Od siebie dodałam nieco soku z cytryny i kilka porwanych listków mięty.

Zagotować wodę w garnku, nad którym będziemy „parować” kulki. Ja wrzuciłam do niej kawałki cytryny. Dla zapachu
Szpinak posiekać b. drobno. Ja poszłam na łatwiznę i wrzuciłam go do miksera, noże posiekały go w moim imieniu
icon_smile.gif

Dodać resztę składników, porządnie wymieszać.
Utoczyć kulki
icon_smile.gif

Do naczynia do gotowania na parze wstawić talerz lub wyłożyć ją folią aluminiową. Natłuścić.
Układać kulki.
Gotować na parze przez jakieś 15 minut.
Niestety szpinak straci kolor.
Podawać.. z czymś jogurtowym
My zjedliśmy z jogurtem z ogórkiem, czosnkiem i miętą
jmGRGPbh1fsmHfMRoX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: