- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Źródło: "Kuchnia chińska" R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r.
Składniki:
- 1 średni por
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 25 dkg świeżych kiełków fasoli mung (dodałam kiełki z puszki)
- 2 łyżki oleju sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
Pora oczyścić i umyć.
Najpierw pokroić na kawałki o długości 3 cm, potem w cienkie słupki.
Obrać marchew i cebulę.
Marchew pokroić w bardzo cienkie słupki, cebulę drobno posiekać.
Umyć kiełki.
Na woku rozgrzać olej.
Stale mieszając przesmażyć cebulę.
Dodać por i marchew, również mieszając krótko przesmażyć.
Następnie wmieszać kiełki fasoli i natychmiast zestawić z ognia.
Warzywa przełożyć do miski - doprawić octem , sokiem z cytryny i solą.
Sałatkę podawać na ciepło.
Składniki:
- 1 średni por
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 25 dkg świeżych kiełków fasoli mung (dodałam kiełki z puszki)
- 2 łyżki oleju sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
Pora oczyścić i umyć.
Najpierw pokroić na kawałki o długości 3 cm, potem w cienkie słupki.
Obrać marchew i cebulę.
Marchew pokroić w bardzo cienkie słupki, cebulę drobno posiekać.
Umyć kiełki.
Na woku rozgrzać olej.
Stale mieszając przesmażyć cebulę.
Dodać por i marchew, również mieszając krótko przesmażyć.
Następnie wmieszać kiełki fasoli i natychmiast zestawić z ognia.
Warzywa przełożyć do miski - doprawić octem , sokiem z cytryny i solą.
Sałatkę podawać na ciepło.