Lassi*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Lassi jest popularnym indyjskim napojem jogurtowym, znakomicie chłodzącym i odświeżającym podczas upałów. Idealnie tez równoważy smak pikantnych dań.
Występuje w różnych wariantach.

lassi.JPG

Lassi różane
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml mleka lub wody
2 łyżki wody różanej
2 łyżeczki cukru
odrobina cayenne
ew. 2 krople czerwonego barwnika spożywczego
ew. świeża mięta do posypania

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podawać zimne.


Jeśli ktoś nie ma wody różanej, może przygotować Słodkie lassi jogurtowe:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml zimnej wody
cukier do smaku

Lub Cytrynowe Lebur Lassi"
200 ml gestego jogurtu naturalnego
200 ml zimnej wody
kostki lodu
2 łyzki soku z cytryny
2 łyzeczki cukru
sól do smaku
ew. odrobina gałki muszkatołowej do posypania na wierzchu

Albo Waniliowe Lassi Patiala:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
kilka kropli esencji waniliowej
kostki lodu
 

Załączniki

  • lassi.JPG
    lassi.JPG
    113.9 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mi tak czytam i porownuje i jakoś ml mnie się nie zgadzają
icon_wink.gif

Bo w tym przepisie na bank jest za duzo wody:
Mała_Mi @ 26 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=970172Jeśli ktoś nie ma wody różanej, może przygotowac Słodkie lassi jogurtowe:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
400 ml zimnej wody
cukier do smaku
Reszta też mi jakoś nie pasi z oryginałami
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Słonko, rób jak uważasz.
Dostosowałam ilość płynu do gęstości POLSKIEGO jogurtu naturalnego. W innych proporcjach mój jogurt się nie nadawał do picia.
Przypuszczalnie jest on zupełnie inny niż indyjski jogurt.
Przypuszczalnie, jest tez grono osób, które zrezygnowały by z robienia lassi, jeśli nie jest możliwe zdobycie indyjskiego jogurtu.
A w cytacie, który wrzuciłaś miało być 200x200. Proporcje, które uważam za realne to pół na pół.)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Yhyyyyyy
icon_mrgreen.gif
no teraz mam jasność - myślałam, ze w nocy pisałaś i Ci się cyffferki pomyliły
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif


To mi powiedz jakiego jogonata używasz
icon_mrgreen.gif
(ja i tak bym brała 0,1% z tesco
icon_wink.gif
)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Zatem się ujawniam. Najbardziej lubię jogonat z Carrefoura. Jest dobry w smaku i baaardzo gęsty. Produkuje go, o ile mnie pamięć nie myli, Krasnystaw.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Uuuu to nie bedzie dane mi sprobować. Ni mam Carrefoura.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Wiem, ale nie szkodzi. Jakikolwiek naturalny gesty będzie ok. ilość wody sobie dasz wg. uznania.
 

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
W sumie się wtrącam, a też nie wiem, jaki jogurt jest w Indiach
icon_sad.gif
Ten, który pijemy, nie jest super-gęsty (zupełnie inny niż jogurty greckie), jest wyraźnie kwaskowy, ma dużo grudek, do lassi koniecznie się go miksuje. Trochę przypomina mi zsiadłe mleko. Polski gęstszy jogurt jak najbardziej się do lassi nadaje. Najprostsze domowy lassi to jogurt właśnie na pół z mlekiem i odrobiną wody, trochę soli i cukier albo syrop do smaku. Bardzo lubiany jest do lassi syrop rooh afza - doaje się go także do mleka i do lodów. Pewnie jest w indyjskich sklepach w Polsce, ma bardzo charakterystyczny smak.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
a ja dzis pilam laasi w indyjskiej restauracji: slodkie i slone. slodkie smakuje pyyycha. Slone przyprawione bylo odrobina curry. Widzialam ze wszystko bylo miksowane w mikserze
icon_biggrin.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,916
113
Nie wiem, czy to będzie indyjska odmiana, ale wersję słodką robię z dodatkiem grenadiny (syropu barmańskiego), od której się chyba uzależniłam. Kolor ma bardzo indyjski.
icon_mrgreen.gif