Ciasto czekoladowo makowe z budyniem waniliowym

boosia42

Member
Maj 3, 2010
1
0
0
witajcie .Jestem na tej stonce od godzinki ale chciałabym się podzielić czymś szybkim.Ja na niedzielę upiekłam ciasto czekoladowo makowe z budyniem waniliowym.Najdłużej gotuje się w tym przepisie sam budyń.
Oto składniki
- 5 jaj
- 14 łyżek cukru
- 14 łyżek mleka
- 14 łyżek oliwy
- 14 łyżek mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 lyżki kakao
- 1 szkl. suchego maku
- 2 budynie waniliowe ( lub wg. uznania ) ugotowane wg przepisu.
wykonanie
Ubić jaja z cukrem i po kolei dodać resztę.Połowę wylać na blachę( średniej wielkości ) wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką , na to wyłożyć gorący budyń i wylać resztę ciasta.Piec ok godziny w temperaturze 180-190 st. Lekko przestudzone posypać pudrem lub wg uznania lukrem.

Kochane Panie...polecam ten przepis do pozycji KAKAO jako bazę do innych wypieków.Ja nazywam ten przepis "14-tka" .Piekę na bazie 14-tki seromak - ciasto , masa serowa , masa makowa....latem dodaję owoce jakie nawiną się pod rękę i na wierzch sypię kruszonkę.... bywa , że na ciasto daję masę serową czy ugotowany budyń i potem kruszonkę ale i również ciasto plus dodatek a bez kruszonki .......inwencja twórcza to ogromne pole do popisu . POLECAM...na prawdę udaje się .POZDRAWIAM
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: