Tort "Pijana wiśnia"

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
DSC01467.JPG

Ciasto:

* 3 żółtka
* 250 g masła lub margaryny
* 1 szklanka śmietany
* оk. 500-600 g mąki
* 1 opakowanie/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 6 równych części i wstawić do lodówki na kilka godzin (jeszcze lepiej na noc).

* 3 białka
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* ok. 50 ml wódka/koniak

1 litr wiśni konserwowanych we własnym soku (bez pestek)
Wiśnie odcedzić od soku. Spryskać wódką lub koniakiem i odstawić na 30 minut.
Ubić sztywną pianę z 3 białek, dodając stopniowo 1 szklankę cukru. Do piany dodać wiśnie i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Jedną część ciasta cienko rozwałkować i włożyć do formy. Na ciasto wyłożyć 1/3 piany z wiśniami i nakryć drugą częścią ciasta. Brzegi obu ciast złączyć (zaszczypać). Wierzchnie ciasto nakłuć i wstawić do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika . Pieczemy ok. 30 minut.
Takim sposobem pieczemy trzy placki.
Gotowe placki przekładamy kremem


Dwa warianty kremu:

1. Krem budyniowy:
* 0.5 litra mleka,
* 3 łyżki mąki,
* 1 szklanka cukru,
* 1 jajko,
* cukier waniliowy
* 250 g masła
* 1-2 łyżki koniaku
Z mleka, mąki , cukru i jajka ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać stopniowo zimny budyń, cały czas ucierając, na koniec dodają koniak.

2. Krem z gotowanego mleka skondensowanego
* 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego (może być gotowa masa krówkowa) ,
* 250 g masła ,
* 1 łyżka koniaku
Utrzeć masło i dodać gotowane mleko oraz koniak. Utrzeć razem
 

Załączniki

  • DSC01467.JPG
    DSC01467.JPG
    157.9 KB · Wyświetleń: 4

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
O matko!!!-piękny!
eek2.gif
icon_mrgreen.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Też mi się podoba. I to jeszcze jak
lecker.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Aniu, cudo po prostu
eek2.gif
. Powiedz mi proszę, czy mogą być świeże albo mrożone wiśnie, bo te ze słoika już mi się skończyły a w sklepie nie ma.
 

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Dziękuję,Krystyna!
Myślę że można, tylko świeże albo mrożone wiśnie bez pestek.

Myślę że również będzie smacznie
icon_smile.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Tradycyjnie spytam o wielkość formy do pieczenia
anbetung.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
dzieki
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Już wiem co upiekę w ramach urodzinowego podarka
zahnlos.gif

Ślinka cieknie na niego...
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,627
1,166
113
Ale cudeńko, a do tego wiśnie, alkohol...musi nieziemsko smakować.
Mam wiśnie ale jakiś czas temu podjęłam decyzję, że muszę sporo kg zgubić dlatego poczekam do jakiejś okazji w rodzinie
icon_smile.gif
Rodzinka będzie na pewno zadowolona
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: