Suppli

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
SUPPLI'

750 ml rosołu
30 masła
1 mała cebula
200g ryzu do risotta
40 g startego parmezanu
1 jajko
ok.12 listków bazyli
100g mozzarelli
150 g bułki tartej
olej do smażenia

1.Cebulkię bardzo drobno kroimy. Mozzarelę kroimy w 1,5 cm kostkę.
2.W garnku dusimy na maśle cebulkę - krótko by tylko zmiękła. Dodajemy ryż i 150 ml rosołu.Mieszamy i kiedy płyn zostanie wchłonięty wlewamy następne 150 ml rosołu.Trwa to tak długo aż skączy się rosuł, a ryż będzie miękki i kleisty.Całą czynność wykonujemy pod bardzo słabym ogniem (25-30 minut).
3.Ochładzamy ryż do temp ok 50 stopni. Dodajemy parmezan, jajko , 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i wrazie czego trochę soli. Wszystko mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
4.Na dłoń posypujemy bułkę tartą. Nabieramy łyżką ryż i na dłoni formujemy placek. Kładziemy listek bazyli i kostkę mozzareli, Wszystko to formujemy w kulkę, obficie traktując bułką tartą.
5.Suppli frytujemy w oleju o temp 180 stopni przez 4 minuty, czyli kiedy będą słocisto-brązowe. Kładziemy na kuchenny papier i podajemy natychmiast.
Suppli.JPG

Ps.Bardzo dobrze suppi formuje się za pomocą dużej łyżki do nakładania lodów.
ps.2. Temp 180 stopni mamy kiedy, rzucając kostkę pieczywa do ojeju i po 10 sekundach jest brązowa.
mniam.gif
 

Załączniki

  • Suppli.JPG
    Suppli.JPG
    167.9 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator: