Ciasto jagodowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ma_l.j4.JPG

Składniki:

* 2,5 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z maleńką górką)
* 1/2 szklanki oleju (najlepszy z pestek winogron)
* 3/4 szklanki maślanki
* 4 jajka
* aromat ulubiony lub skórka otarta z cytryny

Dodatkowo:

* 500 ml jagód świeżych
* kruszonka


(*) do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml


Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier. Dodać olej, jajka, aromat. Proszek do pieczenia wymieszać z maślanką i chwilkę odczekać (lepiej zrobić to w większym naczyniu) aż maślanka wyraźnie zacznie rosnąć. Wtedy dodać do składników w misce. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników.
3/4 ilości jagód oprószyć odrobiną mąki i wrzucić do ciasta. Wymieszać łyżką i wlać ciasto do foremki 29x22.
Na wierzch ciasta wysypać pozostałe jagody, które przysypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50-60 minut. 15 minut do końca pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni

ma_l.j10.JPG
 

Załączniki

  • ma_l.j10.JPG
    ma_l.j10.JPG
    115.5 KB · Wyświetleń: 0
  • ma_l.j4.JPG
    ma_l.j4.JPG
    104.1 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Joanna @ 21 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=990505Piękności. Czyżby już się pokazały świeże jagody???
Mój sąsiad uzbierał . Jak zapukał z zapytaniem czy nie chcę jagód, to strasznie wielkie gały na niego wywaliłam i pomyślałam, że żarty sobie robi ze mnie . A on za chwilkę przyniósł mi pół litrowy słoik jagód (6 zł ). Nie były one jednak jeszcze za bardzo dojrzałe ale do ciasta super
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,377
3,655
113
Znaczy się - lato nie tylko w kalendarzu.
icon_biggrin.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
knebluję się już od dawna ale juz nie mogę-Krystyno Ty litości nie masz!!!
ciągle coś nowego i żeby chociaż gniot,albo coś mało atrakcyjnego a to nie-same pyszności
cry_1.gif


a co zrobiłaś jagodom ,że się tak pięknie rozbiegły po całym cieście?tylko je sypnęłaś na górze i już?
ps.nadprodukcja śliny przeszkodziła mi w prawidłowym widzeniu -juz wiem,sypnełaś mąką
icon_idea.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
weerka @ 21 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=990535knebluję się już od dawna ale juz nie mogę-Krystyno Ty litości nie masz!!!
ciągle coś nowego i żeby chociaż gniot,albo coś mało atrakcyjnego a to nie-same pyszności
cry_1.gif
gnioty to tylko w niebie prezentuje
rofl.gif
a przepisu na nie już nie daję

CYTATa co zrobiłaś jagodom ,że się tak pięknie rozbiegły po całym cieście?tylko je sypnęłaś na górze i już?
ps.nadprodukcja śliny przeszkodziła mi w prawidłowym widzeniu -juz wiem,sypnełaś mąką
icon_idea.gif
Jagody są wymieszane z surowym ciastem, a na wierzch to sypnięta jest tylko malutka ich garstka
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
a mrożone dałyby radę , bo dziś zgadałam się z Ciocią o jednym cieście jagodowym Krystyny ,a ona do mnie ,,Alu mam z 1 litr mrożonych jagód"i rozmowy wnioskowałam ,że chętnie mi je da na ciasto maślankowe
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
nie mam bladego pojęcia. Ale sama mam jeszcze trochę mrożonych jagód, to wypróbuję. Tylko na wszelki wypadek dam ich odrobinę mniej niż świeżych. Może nawet dzisiaj po południu zrobię ? Natychmiast napiszę jak tylko wypróbuję
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
maslankowe tobatki jest troche inne, ale tam bardzo czesto uzywalam zamrozonych owocow, np. porzeczek czy agrestu,
mysle wiec, ze i tu zamrozone jagody sie nadadza ;)
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
tak czy siak to bym przygarnęła
icon_mrgreen.gif
Uwielbiam jagody. Wspaniale smakują do pavlowej. Lodowata śmietana i na pół rozmrożone jagody. Toż to niebo w gębie.
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Krysiu dziekuje za dodanie przepisu
icon_razz.gif

Czy do tego ciasta moge dodac odrobine truskawek ? Czy nie puszczą za dużo soku ?
Właśnie wybieram się na jagodowe łowy i niewiem czy zakończą się sukcesem bo ostatnim razem jagód znalazłam jak na lekarstwo
cry_1.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
aguś, ja robiłam je tylko z jagodami. Jakoś obawiałam się krojonych truskawek, gdyż one puszczają dużo soku. No i są zdecydowanie cięższe od jagód i mogą wylądowac na dnie ciasta. Chyba, że chcesz je rzucic na wierzch, to pewnie mogą byc
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Truskawki są zbędne . Nazbierałam cały litr jagód -jestem w szoku , że aż tyle.
Troszke się odrobie i biore się za ciacho
lecker.gif