Ciasto z rabarbarem , malinami i tonką

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Jeszcze dwa lata wstecz nawet nie wiedziałam ,że jest jakaś tonka
A teraz upiekłam z nim wspaniałe owocowe ciasto –Bea dziękuję
blume.gif



alcia_019.jpg
Ciasto z rabarbarem , malinami i tonką

przepis stąd
Składniki ciasta 20x20cm


200g rabarbaru
200 g malin (mrożone u mnie)
4 jajka
100 g cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki
50g drobno zmielonych migdałów
0.5 startego tonka
80g masła
1 opakowanie cukru waniliowego( nie dałam)

Łodygi rabarbaru obrać i pokroić na kawałki. Dodać 80 g cukru i pozostawić 1 godzinę.
Ubić żółtko. Dodać stopione masło, mąkę, migdały, proszek do pieczenia , startego tonka. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać rabarbar wraz z sokiem (jaki puścił).
Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać pozostałe 20 g cukru i cukier waniliowy i dalej ubijać białka az będą sztywne.
Wmieszać najpierw trochę białek, wymieszać, następnie dodać resztę białek delikatnie ‘podnosząc’ ciasto szpatułką, by jak najlepiej je napowietrzyć.
Dodać maliny i wlać do formy silikonowej i piec 45 minut.
Pozostawić do wystygnięcia i podawać pokrojone w małe kwadraty.
alcia_193.jpg
 

Załączniki

  • alcia_019.jpg
    alcia_019.jpg
    172.9 KB · Wyświetleń: 2
  • alcia_193.jpg
    alcia_193.jpg
    101.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot, sliczne to ciasto! Ja juz nawet zapomnialam, ze to tlumaczylam
icon_redface.gif


Krystyno, zamiast tonki mozna dodac wanilii, choc tonka ma nieco bardziej rozbudowany aromat (to cos jak wanilia zmieszana z rumem i migdalami).
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
samanta @ 21 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=990737W Polsce Tonkę sprzedaje hurtownia La Monde, tel. 590 10 90, Marywilska 26, Warszawa, cena ok. 46 zł/65 g.
jutro zważę taka fasolkę tonki , ale to bardzo leciutkie jest
Ale smaku daje niesamowitego , trudno to opisać , ja w każdym razie chyba wpadłam na całego z tą tonka
icon_mrgreen.gif


edit
jedna waży ok 1g ,albo i nie , jedna starczy na dwa takie ciasta , ale nawet 1/3 by dała smak
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No to chyba darujemy sobie tonkę, przynajmniej za tę cenę.... zdzierstwo!