Jajka zapiekane ze szpinakiem*

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
DSC02978.JPG

Jajka zapiekane ze szpinakiem

* 500 g szpinaku (świeży)
* 2 ząbki młodego czosnku,
* masło (do smażenia)
* szczypta cukru
* 1 szklanka śmietany kremówki (można zamienić na śmietanę),
* sól do smaku

* jajka

W głębokim rondlu rozpuścić masło (niedużo) i włożyć do niego umyty i pocięty szpinak. Dodać dwa ząbki czosnku, szczyptę cukru i chwilę (nie za długo) wszystko dusić. Następnie wlać szklankę kremówki, doprawić solą i doprowadzić do zagotowania.

Przełożyć szpinak do formy w której będziemy zapiekać. Na wierzch ostrożnie wybić jajka. Formę ze szpinakiem wstawić do drugiej większej formy, napełnionej gorącą wodą (pieczemy w tzw. kąpieli wodnej) i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika jak jajko będzie ścięte. Żółtko powinno pozostać płynne.
 

Załączniki

  • DSC02978.JPG
    DSC02978.JPG
    102.2 KB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Robię dziś na obiad.
Nieco zmieniłam przepis, bo na dno naczynek do zapiekania dałam ugotowane wczesniej w mundurkach plasterki ziemniaków, a do masy szpinakowej oprócz śmietany wrzuciłam pokrojonego w kostkę francuskiego pleśniaka.

jaja_zapiekane_na_szpinaku.jpg
 

Załączniki

  • jaja_zapiekane_na_szpinaku.jpg
    jaja_zapiekane_na_szpinaku.jpg
    93.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: