Przepis z miesięcznika Kuchnia, traktujący o tym, co je na zapleczu personel jednej z warszawskich restauracji. Już jedno danie, a właściwie deser wypróbowałam, a dzisiaj postanowiłam zrobić tę bagietkę. Nadaje się ona na lunch lub kolację. Nie określam ściśle ilości do skonsumowania, to wszystko zależy od naszych apetytów. Podaję proporcje na 1 bagietkę.
Składniki
1 długa bagietka
4 dkg roztopionego masła
12 dkg pieczarek
20 dkg sera Gruyere
keczup
grubo zmielony pieprz
Przekrojoną wzdłuż bagietkę smarujemy roztopionym masłem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy całe pieczarki i oddzielnie ścieramy ser. Najpierw rozsypujemy na połówkach bagietki pieczarki, potem grubą warstwę sera. Tak przygotowane połówki bagietki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 10 minut. Jak ser się stopi, posypujemy grubo zmielonym pieprzem prosto z młynka. Podajemy z ulubionym keczupem, mniej lub bardziej pikantnym. Przepis jest banalny w swojej prostocie, a smakuje wybornie.
Jeśli długa bagietka nie mieści się w piekarniku, to można użyć mniejsze lub po prostu ją przekroić w poprzek. Miałam taki problem, więc zwracam na to uwagę, bo obłożone bagietki trudno się kroi, nadzienie się zsuwa.
Składniki
1 długa bagietka
4 dkg roztopionego masła
12 dkg pieczarek
20 dkg sera Gruyere
keczup
grubo zmielony pieprz
Przekrojoną wzdłuż bagietkę smarujemy roztopionym masłem. Na tarce o dużych oczkach ścieramy całe pieczarki i oddzielnie ścieramy ser. Najpierw rozsypujemy na połówkach bagietki pieczarki, potem grubą warstwę sera. Tak przygotowane połówki bagietki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 10 minut. Jak ser się stopi, posypujemy grubo zmielonym pieprzem prosto z młynka. Podajemy z ulubionym keczupem, mniej lub bardziej pikantnym. Przepis jest banalny w swojej prostocie, a smakuje wybornie.
Jeśli długa bagietka nie mieści się w piekarniku, to można użyć mniejsze lub po prostu ją przekroić w poprzek. Miałam taki problem, więc zwracam na to uwagę, bo obłożone bagietki trudno się kroi, nadzienie się zsuwa.
Ostatnią edycję dokonał moderator: