- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Babi kecap
Przepis z ksiazki Oriental Oddyssey Ricka Steina
2 lyzki oleju do smazenia
100g drobno posiekanych szalotek
50g drobno posiekanego czosnku
25g drobno startego imbiru
1kg miesa wolowego/wieprzowego na gulasz
4 lyzki kecap manis
2 lyzki ciemnego sosu sojowego
1 lyzeczka pasty z tamaryndowca
½ lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
3-4 posiekane papryczki chilli
4 papryczki birds eye w calosci (bardzo pikantne)
500ml azjatyckiego bulionu wolowego
1. Rozgrzac olej w glebokim garnku. Podsmazyc szalotki, czosnek i imbir, delikatnie posolic.
2. Dodac wieprzowine/wolowine i podsmazyc z 2 min. Dodac kecap manis, sos sojowy, paste z tamaryndowca, pieprz i papryczki chilli. Skrecic ogien, zalac wszystko bulionem i gotowac az mieso sie ugotuje i zmieknie 2-2,5h
3. Wyjac mieso, podkrecic ogien i gotowac sos az sie zredukuje i bedzie gesty
SMACZNEGO