Babi kecap - gulasz wolowy*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
babi_kecap.jpg

Babi kecap

Przepis z ksiazki Oriental Oddyssey Ricka Steina

2 lyzki oleju do smazenia
100g drobno posiekanych szalotek
50g drobno posiekanego czosnku
25g drobno startego imbiru

1kg miesa wolowego/wieprzowego na gulasz
4 lyzki kecap manis
2 lyzki ciemnego sosu sojowego
1 lyzeczka pasty z tamaryndowca
½ lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu
3-4 posiekane papryczki chilli
4 papryczki birds eye w calosci (bardzo pikantne)
500ml azjatyckiego bulionu wolowego

1. Rozgrzac olej w glebokim garnku. Podsmazyc szalotki, czosnek i imbir, delikatnie posolic.
2. Dodac wieprzowine/wolowine i podsmazyc z 2 min. Dodac kecap manis, sos sojowy, paste z tamaryndowca, pieprz i papryczki chilli. Skrecic ogien, zalac wszystko bulionem i gotowac az mieso sie ugotuje i zmieknie 2-2,5h
3. Wyjac mieso, podkrecic ogien i gotowac sos az sie zredukuje i bedzie gesty

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • babi_kecap.jpg
    babi_kecap.jpg
    153.2 KB · Wyświetleń: 3

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kiiri, bardzo apetycznie wygląda
fiesgrins.gif

Azjatycki bulion wołowy - to ma być taki na kościach?
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
W smaku jak rosol na miesie i kosciach tyle ze z egzotycznymi akcentami - jest tam imbir i trawa cytrynowa. Ja kupilam juz gotowa kostke bulionowa w moim sklepie orientalnym, ale mam gdzies spisany przepis od kolezanki (malajki) jak ona robi bulion na kurczaku i jakich przypraw uzywa, jak jestes zainteresowana to moge poszperac w karteluszkach ale nie gwarantuje jak szybko to znajde :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: