Wolowina duszona na sposob wietnamski*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Przepis z ksiazki The food and cooking of Vietnam and Cambodia

Wolowina duszona w sosie z trawy cytrynowej, anyzu i bazylii

beef_stew_anise.JPG

500g wolowiny pokrojonej w kostke
1 lyzka kurkumy
2 lyzki oleju sezamowego

2 szalotki, posiekane
3 zabki czosnku, posiekane
2 chilli, posiekane
3 badylki trawy cytrynowej, rozciete wzdluz na 4 czesci

1 lyzka przyprawy curry
4 anyze gwiazdziste
500ml bulionu wolowego
3 lyzki sosu rybnego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka cukru z trzciny cukrowej
garsc porwanych listkow bazylii tajskiej

1. Podsmazyc szalotki, czosnek, chilli i trawe cytrynowa na oleju sezamowym. Wolowine opruszyc kurkuma i podsmazyc.
2. Zalac wszystko bulionem i dodac pozostale skladniki. Gotowac odkryte na wolnym ogniu az mieso bedzie miekkie (miedzy1,5-2,5h). Dosolic, dopieprzyc, podawac z ryzem, przybrac bazylia
 

Załączniki

  • beef_stew_anise.JPG
    beef_stew_anise.JPG
    145 KB · Wyświetleń: 2