- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Przepis z ksiazki The food and cooking of Vietnam and Cambodia
Wolowina duszona w sosie z trawy cytrynowej, anyzu i bazylii
500g wolowiny pokrojonej w kostke
1 lyzka kurkumy
2 lyzki oleju sezamowego
2 szalotki, posiekane
3 zabki czosnku, posiekane
2 chilli, posiekane
3 badylki trawy cytrynowej, rozciete wzdluz na 4 czesci
1 lyzka przyprawy curry
4 anyze gwiazdziste
500ml bulionu wolowego
3 lyzki sosu rybnego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka cukru z trzciny cukrowej
garsc porwanych listkow bazylii tajskiej
1. Podsmazyc szalotki, czosnek, chilli i trawe cytrynowa na oleju sezamowym. Wolowine opruszyc kurkuma i podsmazyc.
2. Zalac wszystko bulionem i dodac pozostale skladniki. Gotowac odkryte na wolnym ogniu az mieso bedzie miekkie (miedzy1,5-2,5h). Dosolic, dopieprzyc, podawac z ryzem, przybrac bazylia
Wolowina duszona w sosie z trawy cytrynowej, anyzu i bazylii
500g wolowiny pokrojonej w kostke
1 lyzka kurkumy
2 lyzki oleju sezamowego
2 szalotki, posiekane
3 zabki czosnku, posiekane
2 chilli, posiekane
3 badylki trawy cytrynowej, rozciete wzdluz na 4 czesci
1 lyzka przyprawy curry
4 anyze gwiazdziste
500ml bulionu wolowego
3 lyzki sosu rybnego
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka cukru z trzciny cukrowej
garsc porwanych listkow bazylii tajskiej
1. Podsmazyc szalotki, czosnek, chilli i trawe cytrynowa na oleju sezamowym. Wolowine opruszyc kurkuma i podsmazyc.
2. Zalac wszystko bulionem i dodac pozostale skladniki. Gotowac odkryte na wolnym ogniu az mieso bedzie miekkie (miedzy1,5-2,5h). Dosolic, dopieprzyc, podawac z ryzem, przybrac bazylia