Kotlety pieczarkowo-kukurydziane*

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
zainspirowana pysznymi i szybkimi kotletami Ewy https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15878&hl=
postanowiłam zrobić podobne z pieczarek.

ok.20 dkg pieczarek
ok 15 dkg kukurydzy z puszki (poł puszki)
spora cebula
jajko
3łyżki mąki pszennej
olej /masło (co kto lubi) do smażenia
sol,pieprz do smaku

1.cebulę i pieczarki obrać (pieczarki niekonieczne) pokroić w kostkę.
2.przesmażyć oba warzywa razem ok 10 minut (tak zeby oba warzywa troche zmiękły) ,przełożyć do miski,przestudzić.
3.odsączyć kukurydzę ,wymieszać ją z pieczarkami i cebulą.
4.do warzyw dodać jajko-wymieszać ,dodać sol i pieprz oraz mąkę.wymieszać.
5.nakladać na patelnię łyżką (konsystencja jest gęsta ale półpłynna)
6.smażyć z obu stron ,przekladając (ja- widelcem) w momencie kiedy widać ze całość się lekko ścieła.

można je jeśc jako samodzielne danie z ulubioną surowką,można jako dodatek do obiadu.
kukurydza i cebula nie jest konieczna ale mi akurat najbardziej smakuje taka wersja .