Dzouki plaki*

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,101
1,542
113
Falstart akcji "Kuchnie Kaukazu"
icon_mrgreen.gif
Przepis pochodzi z ksiazki "The cuisine of Armenia", jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a smakuje naprawde super. W oryginalnym przepisie byla pietruszka, ktora zamienilam na kolendre - z tej prostej przyczyny, ze pietruszki nie lubie. W ksiazce tez posypywano te rybe bulka tarta po wierzchu przed zapiekaniem - ja z tego zrezygnowalam.

- ryba swieza lub mrozona – ja uzywam najczesciej tilapii (mrozonej niestety)
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- sol i swiezo mielony pieprz
- 3 pomidory (moga byc obrane)
- 1/4 szklanki kolendry
- 2 duze zabki czosnku posiekane
- 1/2 szkl. bialego wytrawnego wina

Rybe umyc, wysuszyc, posolic i popieprzyc z obu stron, wlozyc do naczynia zaroodpornego wysmarowanego wczesniej oliwa z oliwek. Pozostala czesc oliwy wymieszac z posiekanymi pomidorami, kolendra i czosnkiem, wylozyc na rybe. Posypac calosc bulka tarta (ok. 1/4 szkl., spokojnie mozna pominac), podlac winem.
Piec ok. 30-40 min w temp. 170 stopni
Zdjecie przed pieczeniem i juz na talerzu
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC05849.JPG
    DSC05849.JPG
    187.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05856.JPG
    DSC05856.JPG
    196.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,402
3,696
113
Wygląda wspaniale!
Sama zrobię zgodnie z oryginałem z tej prostej przyczyny, że nie lubię kolendry.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
Przepis rzeczywiście zachęca prostotą wykonania - ja też zrobię zgodnie z oryginałem, bo uwielbiam pietruszkę
lecker.gif