Baklazanowe roladki*

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
Bardzo smaczne ormianskie male danko. Doskonale jako przystawka. Baklazana mozna usmazyc na oleju lub przygotowac w piekarniku. Ja wybieram ta druga wersje - wtedy baklazan nie nasiaka tluszczem.

Roladki z balkazana:
- Spory baklazan (najlepiej w miare rowny, niegruszkowaty)
- Serek kremowy (philadephia)
- Jogurt naturalny
- Orzechy wloskie posiekane
- Zabek czosnku zmiazdzony
- Koperek
- Sol
- Opcjonalnie owoc granatu

Baklazana pokroic wzdluz na cieniutkie paski, posypac sola i odstawic na 10-15 min. Po tym czasie wytrzec recznikiem papierowym. Polozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia, skropic oliwa i piec w temp. ok. 150 stopni az lekko zbrazowieje.
Serek wymieszac z jogurtem, dodac posiekane orzechy wloskie , czosnek oraz koperek – posolic i popieprzyc do smaku. W sezonie mozna dodac ziarna owocu granatu. Posmarowac paski baklazana, zwinac w roladki. Podawac jako przystawke.
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
Zrobilam dzis zdjecie, wiec dodaje. Tym razem zamiast serka i jogurtu uzylam majonezu i smietany (ktore byly w oryginalnym przepisie). Baklazany posmarowane oliwa i upieczone w piekarniku.
 

Załączniki

  • DSC05899.JPG
    DSC05899.JPG
    153.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,094
1,517
113
I jeszcze jedno zdjecie, tym razem ze smazonym baklazanem. Takie roladki sa jednak smaczniejsze niz te zrobione z pieczonego baklazana.
 

Załączniki

  • male_roladki.jpg
    male_roladki.jpg
    181.4 KB · Wyświetleń: 0

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,806
518
113
Uwielbiam
icon_smile.gif
Aniutko, poczestuj!
icon_smile.gif
Moje ukochane baklazany
icon_smile.gif
i jeszcze te ziarna granatu..... wiemy, ze to jest dobre, co? ;)
robie jeszcze w plasterkach, nie tylko w roladkach
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: