Czasem niewielki dodatek grzybów nadaje znanej potrawie atrakcyjną nowość. Tak też jest z pieczenią z mielonego mięsa. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
25 dkg mięsa mielonego mieszanego
25 dkg grzybów leśnych (borowiki, kozaki, kurki lub grzyby mieszane)
2 cebule (jedna średnia, druga nieco większa)
12 dkg bułki tartej
2 jaja
łyżka drobniutko usiekanej natki pietruszki
1 duży pomidor
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
sól, pieprz
dowolny tłuszcz do smażenia (brałam olej z maslem)
Oczyszczone grzyby dusimy w tłuszczu z drobno posiekaną śrenią cebulą. Nastepnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli siekamy w blenderze, to należy uważać, żeby nie wyszła papka, tylko mielone grzyby. Łączymy je z mięsem, dodajemy jajka, bułkę tartą i pietruszkę. Masę mięsno-grzybową solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli trzeba dosypujemy trochę bułki.
Z masy formujemy podłużny "bochenek" (tzw. klops), który podsmażamy w brytfance w tłuszczu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w grube plastry drugą cebulę oraz pokrojony na ćwiartki pomidor. Pieczemy pieczeń w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 st., polewając od czasu do czasu sosem własnym. Gdyby sos groził wyparowaniem - dodajemy nieco wrzątku. Po 35 minutach pieczenia, polewamy pieczeń śmietaną i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody.
Składniki
25 dkg mięsa mielonego mieszanego
25 dkg grzybów leśnych (borowiki, kozaki, kurki lub grzyby mieszane)
2 cebule (jedna średnia, druga nieco większa)
12 dkg bułki tartej
2 jaja
łyżka drobniutko usiekanej natki pietruszki
1 duży pomidor
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany
sól, pieprz
dowolny tłuszcz do smażenia (brałam olej z maslem)
Oczyszczone grzyby dusimy w tłuszczu z drobno posiekaną śrenią cebulą. Nastepnie przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli siekamy w blenderze, to należy uważać, żeby nie wyszła papka, tylko mielone grzyby. Łączymy je z mięsem, dodajemy jajka, bułkę tartą i pietruszkę. Masę mięsno-grzybową solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli trzeba dosypujemy trochę bułki.
Z masy formujemy podłużny "bochenek" (tzw. klops), który podsmażamy w brytfance w tłuszczu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w grube plastry drugą cebulę oraz pokrojony na ćwiartki pomidor. Pieczemy pieczeń w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 st., polewając od czasu do czasu sosem własnym. Gdyby sos groził wyparowaniem - dodajemy nieco wrzątku. Po 35 minutach pieczenia, polewamy pieczeń śmietaną i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody.
Ostatnią edycję dokonał moderator: