Placek królewski z jabłkami

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Ciasto
30 dag maki
10 dag margaryny
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyzki smietany

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 łyżeczki żelatyny
trochę gorącej wody
1/2 szklanki cukru

Masa:
1 kostka masła
6 łyżek cukru
2 żółtka

Polewa czekoladowa:
4 łyzki kakao
4 łyżki cukru pudru
3 łyzki smietany
7 dag margaryny rozpuszczonej


Ze składników na ciasto piekę ciasto kruche. Śmietanę dodaję stopniowo w zależności od potrzeb ciasta , czasami wystarcza 1 łyzka śmietany. Piekę spód w małej tortownicy. Jabłka myję, drobno kroję i rozgotowuję z cukrem. Jabłka studzę. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości goracej wody i odrazu dodaje do wystudzonych jabłek. Wykłdam na wystudzony spód ciasta. pozostawiam do zgęstnienia jabłek. Masa: żółtka ucieram z cukrem na parze, gdy są puszyste dodaje je stopniowo do wcześniej dobrze utartego masła. Masę wykładam na jabłka. Wszystkie składniki polewy na zimno łączę razem i oblewam polewą ciasto.