Gulasz jagniecy z RPA*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Lamb_stew_from_South_Africa.jpg

Zmieniony przepis z bloga Fork Spoon Knife
http://www.forkspoonnknife.com/2010/05/tas...ato-bredie.html

400g jagnieciny na gulasz (z udzca lub lopatki) pokrojonej w kostke

Marynata:
2-3 zabki czosnku drobno posiekane
kawalek imbiru dlugosci palca, starty
sol


maslo
puszka pomidorow pelati
2 chili posiekane drobno
2 ziemniaki pokrojone w kostke
100ml wywaru wolowego
5 ziaren pieprzu
1 kora cynamonowa, przelamana na pol
6-7 gozdzikow
4-5 zielonych kardamonow, lekko rozbitych
1 lyzeczka brazowego cukru
100g groszku
sol, pieprz do smaku

1. Mieso zamarynowac przez noc

2. Podprazyc na suchej patelni gozdziki, kore cynamonowa i pieprz az zaczna uwalniac aromat. Przelozyc na talerzyk. Rozgrzac maslo i podsmazyc kawalki miesa. Przelozyc razem z tluszczem do zaroodpornego naczynia lub naczynia z zeliwa, dodac pomidory, wywar, wszystkie przyprawy i piec w 130-140C az mieso zacznie mieknac (2-3h)

3. Dodac ziemniaki, gotowac az zmiekna, dodac groszek i gotowac jeszcze 2-3 min

4. Podawac z ryzem
 

Załączniki

  • Lamb_stew_from_South_Africa.jpg
    Lamb_stew_from_South_Africa.jpg
    57.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Mam ochote na wolowine w pomidorach, ale chyba nie chce z przyprawami korzennymi.
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Musisz w takim razie poszukac innego przepisu bo tu przyprawy sa dosc mocno wyczuwalne
icon_smile.gif