- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Obwarzanki śmietankowe
50 dag maki,
25 dag śmietany,
5 dag cukru,
4 jajka
2 dag maku
2 dag kminku
2 dag masła do smarowania formy
Jajka ubić z cukrem i śmietaną, dodać przesianą mąkę, ciasto wyrobić. Formować obwarzanki i wrzucać na gotującą wodę, gdy wypłyną na wierzch, wyjąć, osączyć, posmarować rozmąconym jajkiem. Część obwarzanków posypać makiem, resztę kminkiem. Ułożyć w odstępach na dobrze wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w średnio nagrzanym piekarniku 20-25 min.
Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej. Znalazłem go w notatkach mojej mamy.
50 dag maki,
25 dag śmietany,
5 dag cukru,
4 jajka
2 dag maku
2 dag kminku
2 dag masła do smarowania formy
Jajka ubić z cukrem i śmietaną, dodać przesianą mąkę, ciasto wyrobić. Formować obwarzanki i wrzucać na gotującą wodę, gdy wypłyną na wierzch, wyjąć, osączyć, posmarować rozmąconym jajkiem. Część obwarzanków posypać makiem, resztę kminkiem. Ułożyć w odstępach na dobrze wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w średnio nagrzanym piekarniku 20-25 min.
Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej. Znalazłem go w notatkach mojej mamy.