Obwarzanki śmietankowe

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Obwarzanki śmietankowe

50 dag maki,
25 dag śmietany,
5 dag cukru,
4 jajka
2 dag maku
2 dag kminku
2 dag masła do smarowania formy

Jajka ubić z cukrem i śmietaną, dodać przesianą mąkę, ciasto wyrobić. Formować obwarzanki i wrzucać na gotującą wodę, gdy wypłyną na wierzch, wyjąć, osączyć, posmarować rozmąconym jajkiem. Część obwarzanków posypać makiem, resztę kminkiem. Ułożyć w odstępach na dobrze wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w średnio nagrzanym piekarniku 20-25 min.

Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej. Znalazłem go w notatkach mojej mamy.
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
zrobilam wczoraj te obwarzanki i wyszly calkiem ok. Nasteonym razem zrobie je jednak na slodko i powrzucam czekoladowe chipsy do ciasta, bo moj za nieslodkimi nie za bardzo przepada. Fajnie smakowaly posypane kokosem
icon_smile.gif