Śledź pod pierzynką*

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Składniki:

- cebula, pokrojona w drobną kostkę
- śledź, pokrojony w paski
- jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
- ser żółty, starty na dość drobnej tarce
- majonez

Dwa dni przed przygotowaniem całości śledzia kroimy w paski, wkładamy do słoika i zalewamy oliwą.

W dniu przyrządzenia w naczyniu układamy po kolei:

- warstwa cebuli
- warstwa śledzia
- smarujemy majonezem
- warstwa jajka na twardo
- warstwa majonezu
- warstwa tartego sera

Ważne jest by warstwy jajka, śledzia i cebuli były jednakowej grubości, dzięki temu żaden ze smaków nie dominuje nad pozostałymi. Jeżeli chcemy przyrządzić większą ilość tego śledzia to po warstwie jajka możemy ułożyć:

- ponownie warstwę cebuli
- warstwę śledzia
- warstwę majonezu
- warstwę jajka

i dopiero wtedy ostatnią porcję majonezu i ser żółty na wierzch. Tutaj również warstwy śledzia, jajka i cebuli powinny być jednakowej grubości.

IMG_3718.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3718.JPG
    IMG_3718.JPG
    179.7 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
na pewno jest pyszna
icon_smile.gif

ja robie podobna, rozni sie tylko jednym dodatkowym skladnikiem- grzybami ;)
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,918
1,498
113
Ja nie daję grzybów ani sera, daję starte i doprawione buraczki a jajka trę na tarce o dużych oczkach i one stanowią ostatnią warstwę posypaną szczypiorkiem lub pietruszką.
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Robię tak jak Maria.

Układam jako ostatnią warstwę majonez a na to szczypiorek,jest fajny efekt jak te buraczki przebijają kolorem przez majonez i ta zieleń szczypiorku,mniam,mniam,ale mi smaka narobiłyście.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,918
1,498
113
U mnie też wszyscy lubią i czasem robię na kolację, kiedyś podałam na imieniny i cieszyła się powodzeniem. A... zapomniałam jest jeszcze warstwa startych na grube wiórki ziemniaków.

Moja jest taka - do wysmarowanej majonezem salaterki wkładamy:
2-3 pokrojone solone (wymoczone) filety śledziowe,
2 cebule pokrojone w kostkę doprawione sola i pieprzem,
2-3 ugotowane ziemniaki starte na grube wiórki,
posmarować warstwę ziemniaków majonezem,
2-3 ugotowane buraki , starte na grube wiórki i doprawione solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny ew.octem.
2-3 ugotowane jajka starte na grube wiórki.
Całość posypać szczypiorkiem ew.pietruszką
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
To u mnie tylko taka różnica,że jajka i buraki są w odwrotnej kolejności.Też są ziemniaki,zapomniałam(aż poleciałam po przepis).
Uwielbiam takie śledzie i będą na wigilię.

Robimy często na imprezy domowe i znika w tempie błyskawicznym.

A i układam w szklanej salaterce bo super widać warstwy i ten boski kolor od buraków.

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dziękuję, Shinju
icon_smile.gif
O śledziach z buraczkami słyszałam, o takich z serem - nie. Brzmi ciekawie, wiec na pewno zrobię test.
 

Ryjek

Member
Gru 26, 2010
44
0
0
Shinju @ 8 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1059012Ja za buraczkami nie przepadam, dlatego dla mnie połączenie śledzi i buraczków całkowicie odpada
icon_smile.gif


Mam nadzieję, że Ci zasmakuje
icon_smile.gif
ja zastapiłam buraczki/marchewkę prostymi ogórkami kiszonymi
icon_smile.gif


U mnie leci to tak:
sledzie
cebulka
majonez
ogórki
majonez jajka

Robiłam wersje z serem i marchewką ale dla mnie jest ona zbyt mdła.