- Lis 26, 2006
- 9,691
- 0
- 36
Składniki:
- cebula, pokrojona w drobną kostkę
- śledź, pokrojony w paski
- jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
- ser żółty, starty na dość drobnej tarce
- majonez
Dwa dni przed przygotowaniem całości śledzia kroimy w paski, wkładamy do słoika i zalewamy oliwą.
W dniu przyrządzenia w naczyniu układamy po kolei:
- warstwa cebuli
- warstwa śledzia
- smarujemy majonezem
- warstwa jajka na twardo
- warstwa majonezu
- warstwa tartego sera
Ważne jest by warstwy jajka, śledzia i cebuli były jednakowej grubości, dzięki temu żaden ze smaków nie dominuje nad pozostałymi. Jeżeli chcemy przyrządzić większą ilość tego śledzia to po warstwie jajka możemy ułożyć:
- ponownie warstwę cebuli
- warstwę śledzia
- warstwę majonezu
- warstwę jajka
i dopiero wtedy ostatnią porcję majonezu i ser żółty na wierzch. Tutaj również warstwy śledzia, jajka i cebuli powinny być jednakowej grubości.
- cebula, pokrojona w drobną kostkę
- śledź, pokrojony w paski
- jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
- ser żółty, starty na dość drobnej tarce
- majonez
Dwa dni przed przygotowaniem całości śledzia kroimy w paski, wkładamy do słoika i zalewamy oliwą.
W dniu przyrządzenia w naczyniu układamy po kolei:
- warstwa cebuli
- warstwa śledzia
- smarujemy majonezem
- warstwa jajka na twardo
- warstwa majonezu
- warstwa tartego sera
Ważne jest by warstwy jajka, śledzia i cebuli były jednakowej grubości, dzięki temu żaden ze smaków nie dominuje nad pozostałymi. Jeżeli chcemy przyrządzić większą ilość tego śledzia to po warstwie jajka możemy ułożyć:
- ponownie warstwę cebuli
- warstwę śledzia
- warstwę majonezu
- warstwę jajka
i dopiero wtedy ostatnią porcję majonezu i ser żółty na wierzch. Tutaj również warstwy śledzia, jajka i cebuli powinny być jednakowej grubości.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: