Ciastka angielskie

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Ciastka angielskie

25 dag mąki,
25 dag cukru,
25 dag masła lub margaryny,
6 jajek,
10 dag rodzynków,
2 dag otartej skórki cytrynowej,
10 dag migdałów,
3 dag cukru pudru,
2 dag masła do smarowania blachy

Żółtka z cukrem i tłuszczem utrzeć do białości dodać przesianą mąkę, skórkę otartą z cytryny, posiekane słodkie migdały i obtoczone w mące rodzynki. Wszystkie składniki dobrze ucierać przez 15 min. Dodać ubitą pianę i lekko wymieszać. Ciasto wlać do foremek do babek, ustawić na blasze i piec w piekarniku o temperaturze 160°C przez 30 min. Po ostudzeniu ciastka wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Przypuszczam, ze one w tych foremkach nie rosna i ze powinno sie wypelnic foremki prawie cale, czy tak ? ;)
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Ja tych ciastek nigdy nie piekłem, ale często jadłem (u mamy). Z tego co wiem to one nie rosną ale mimo braku proszku nie są zbite.
Bahus