Ciasteczka "brzydale" MzM

Jotka

Member
Wrz 13, 2004
357
0
0
Brzydale
To sa właściwie beziki z prażonymi posiekanymi orzechami laskowymi.
Trzeba uprażyć orzechy i pozbawić skórki wewnętrznej oraz dość grubo posiekać.
Potem bije się pianę z białka z dodatkiem cukru pudru. Innych składników w moim przepisie nie ma.
Proporcje są na każde białko dwie płaskie łyżki stołowe cukru pudru oraz 100 gr. orzechów na każde 100 gr. cukru.
Znaczy trzeba policzyć białka, na każde odsypać po dwie łyżki cukru, zważyć ten cukier i dodać tyle samo wagowo orzechów.
Do ubitej piany dodaje się orzechy, na natłuszczona blachę sypie się odrobinę mąki, nakłada się nieregularne kopczyki tej piany i piecze w piekarniku na 100 stopni.
Najlepiej jak ktoś już potrafi robić bezy i wie jak ma nastawić temperaturę, bo z tym różnie bywa.
Maja być z wierzchu lekko złote, a w środku miękkie.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ciasteczka te nazywane sa "brzydkie ale dobre" z uwagi na ich nieregularne formy.