- Cze 14, 2007
- 724
- 43
- 28
Umieszczam przepis na prośbę jednej z forumowych koleżanek
Przepis dostałam od mojej cioci, jest u niej w rodzinie od lat więc ciężko mi ustalić jego pochodzenie.
składniki na masę ciemną:
400g zmielonych herbatników
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
100g wódki
100g kakao
wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. masa będzie klejąca, należy ją odstawić na ok godzinę, przez ten czas stanie się bardziej plastyczna.
składniki na masę jasną:
200g masła
200g cukru pudru
150g drobnych wiórek kokosowych
łyżeczka cukru wanilinowego
podobnie jak poprzednio, połączyć ze sobą wszystkie składniki. Ta masa jest bardziej luźna, nie należy jej chłodzić przed połączeniem z ciemną, ułatwi to pracę.
Gdy obie masy będą gotowe, przygotowujemy stolnicę, posypując ją cukrem pudrem. Ciemną masę rozwałkowujemy tak, aby przypominała prostokąt, na grubość ok. 5mm. Później na nią wykładamy cienką warstwę masy kokosowej (ja urywałam sobie małe kawałki i zaczynając od środka rozkładałam na ciemnej masie). Potem delikatnie rolujemy, formując roladę. Na początku rolada jest duża, ale należy ją jeszcze przez chwilę rolować na stolnicy, aż będzie miała pożądaną przez nas średnicę, moja miała ok 6cm ( z podanych składników wychodzi długa roladka, którą dzielę na dwie mniejsze na tym etapie). Potem należy dokładnie owinąć roladkę folią spożywczą, by zachowała kształt i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia pokroić ją na plasterki ok 5mm.
Na początku roladka jest bardzo ostra (z powodu dodanej do niej wódki), dlatego ja przygotowuję ją z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem, by miała czas aby zwietrzeć. Należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 10-12 dni (w tym czasie nie zepsuje sie, sprawdzone przez kilka osób. Podejrzewam, że to dodatek alkoholu utrzymuje ją tak długo świeżą) Alkohol w roladce jest wyczuwalny przez ok 4 dni. Im dłużej postoi tym jest smaczniejsza (ja zrobiłam 5 dni przed Bożym Narodzeniem i była w sam raz)
Przepis dostałam od mojej cioci, jest u niej w rodzinie od lat więc ciężko mi ustalić jego pochodzenie.
składniki na masę ciemną:
400g zmielonych herbatników
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
100g wódki
100g kakao
wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. masa będzie klejąca, należy ją odstawić na ok godzinę, przez ten czas stanie się bardziej plastyczna.
składniki na masę jasną:
200g masła
200g cukru pudru
150g drobnych wiórek kokosowych
łyżeczka cukru wanilinowego
podobnie jak poprzednio, połączyć ze sobą wszystkie składniki. Ta masa jest bardziej luźna, nie należy jej chłodzić przed połączeniem z ciemną, ułatwi to pracę.
Gdy obie masy będą gotowe, przygotowujemy stolnicę, posypując ją cukrem pudrem. Ciemną masę rozwałkowujemy tak, aby przypominała prostokąt, na grubość ok. 5mm. Później na nią wykładamy cienką warstwę masy kokosowej (ja urywałam sobie małe kawałki i zaczynając od środka rozkładałam na ciemnej masie). Potem delikatnie rolujemy, formując roladę. Na początku rolada jest duża, ale należy ją jeszcze przez chwilę rolować na stolnicy, aż będzie miała pożądaną przez nas średnicę, moja miała ok 6cm ( z podanych składników wychodzi długa roladka, którą dzielę na dwie mniejsze na tym etapie). Potem należy dokładnie owinąć roladkę folią spożywczą, by zachowała kształt i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia pokroić ją na plasterki ok 5mm.
Na początku roladka jest bardzo ostra (z powodu dodanej do niej wódki), dlatego ja przygotowuję ją z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem, by miała czas aby zwietrzeć. Należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 10-12 dni (w tym czasie nie zepsuje sie, sprawdzone przez kilka osób. Podejrzewam, że to dodatek alkoholu utrzymuje ją tak długo świeżą) Alkohol w roladce jest wyczuwalny przez ok 4 dni. Im dłużej postoi tym jest smaczniejsza (ja zrobiłam 5 dni przed Bożym Narodzeniem i była w sam raz)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: