Rolki Cynamonowe

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
pierno_282.jpg

Nie da się ukryć ,że bardzo ostatnio pokochałam wszekie cynamonowe rolki , śmiem twierdzić ,że się z lekka od nich uzależniłam
icon_mrgreen.gif

Bardzo niedawno robiłam z przepisu Dziuni morning buns, teraz te z przepisu znalezione tu i tu
Tylko nie pytajcie się mnie, które lepsze , bo ja nie potrafię wybrać
lecker.gif
lecker.gif
Jedne i drugie są pierwsza klasa
pierno_301.jpg

Rolki Cynamonowe czyli Pioneer Woman's Cinnamon Rolls

Z tej proporcji wychodzi 24 rolek , ja piekłam z ½ porcji a i tak
wyszło mi więcej niż 12 dużych rolek

Składniki:

1 litr mleka pełnego
1 szklanki oleju roślinnego lub masła(226g)-dałam olej z pestek winogron
1 szklanka cukru (na drugi raz dam mniej , na pół porcji dam tak z ¼ szklanki)
2 paczki suchych drożdży (5 łyżeczek) –na ½ dałam 2 łyżeczki
8 szklanek (plus 1 szklanka dodatkowa ) mąki ( ja mieszałam tortową i
krupczatkę w proporcji tak mniej więcej 1:1)
1 łyżeczka (czubate) proszku do pieczenia
1 łyżeczka (płaska) sody
1 łyżka stołowa (czubate) soli-( na pół porcji dałam 1 łyżeczkę lekko
czubata soli)

1 szklanka roztopionego masła lub bardzo miękkiego( ja rozsmarowywałam miękkie)
2 szklanki cukru ( ja na pół nie dałam ok 2/3 szklanki )
cynamon do posypania


polewa klonowa

450g cukru pudru ( ja połowę cukru dałam -mieszaninę cukru
palmowego i klonowego zmielonego w młynku do kawy , myślę ,że jakiś
inny ciemny przemielony cukier tez będzie fajny)
2 łyżeczki aromatu klonowego( dałam po prostu syrop klonowy)
½ szklanki mleka (dałam śmietanę 36%)
¼ szklanki roztopionego masła
¼ filiżanki zaparzonej kawy ( ja dałam 1łyzeczke Neski na pół
porcji rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody)
⅛ łyżeczki soli

Na ciasto:
Wymieszać mleko, olej roślinny (lub masło) oraz cukier w garnku..
Podgrzać mieszaninę (podgrzewać prawie do zagotowania). Wyłączyć i
zostawić ,żeby ostygło tak 45-60 minut.
(oni wlewają do miski robota i robią tym mikserem planetarnym , ja
robiłam zwykłym ręcznym) Do ciepłej mieszaniny wsypać drożdże i
zostawić na kilka minut , następnie wsypać 8 szklanek mąki ,
wymieszać do połączenia, nakryć i odstawić na około godziny do
rośnięcia
Po wyrośnięciu dodać jeszcze 1 szklanka mąki, proszek do pieczenia,
sodę i sól dokładnie wymieszać i można albo użyć od razu lub schować
do lodówki (W tym miejscu możesz szczelnie zapakować w torebkę
foliowa z pojemnikiem i umieścić go w lodówce, aż będziesz
potrzebować . – Na dzień czy nawet na dwa dni , jak za mocno wyrośnie
to ciasto pac ręką i niech w lodowce sobie stoi dalej)-ja
zostawiłam na noc w lodowce

Gotowe ciasto ( po zagnieceniu lub po lodowkowaniu ) podzielić na
pół i polowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy , posmarować (
polać ) masłem , posypać cukrem i cynamonem i zwinąć , końce i szew
łączący zlepić , pociąć na rolki i umieścić w formach okrągłych lub
kwadratowych wysmarowanych masłem ( ja dodatkowo wyłożyłam papierem
do pieczenia co by mi tłuszcz nie kapał w piekarniku)

Odstawić do rośnięcia na 20 -30 minut( mi jedne rosły dłużej bo
jeszcze ten czas co piekły się pierwsze i chyba jeszcze były ładniej
wyrośnięte)
Następnie piec w temperaturze 190C stopni, na zloty kolor około 15 do
18 minut. (moje pierwsza piekły się 25 minut , drugie mniej tak
pewnie z 18)

Na lukier:
Wymieszać wszystkie składniki –ja je ubiłam tym hakiem jak do ubijania białek
Gorące smarować lukrem
pierno_312.jpg

p.s ja podobno nie lubię lukru ,ale nie tyczy to tej ,ani koniakowej(rumowe) Bajaderki , te dwie to inna inszość
 

Załączniki

  • pierno_282.jpg
    pierno_282.jpg
    129.2 KB · Wyświetleń: 2
  • pierno_301.jpg
    pierno_301.jpg
    126.4 KB · Wyświetleń: 2
  • pierno_312.jpg
    pierno_312.jpg
    106 KB · Wyświetleń: 1

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
kurna Olek, dlaczego ja tak nie znoszę cynamonu ? Bułeczki cudniaste są Alu
daumen.gif
.

(a nie lepiej wstawić przepis do "ciasteczek"
gruebel_2.gif
, toż one na słodko i tam bym prędzej ich szukała niż w pieczywie)

edit: lukru też nie lubię
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Krystyno , a kardamon?Bo takie rolki z kardamonem to może być coś , wielkie coś

Dziuniu , ta polewa mnie zaskoczyła i to jak zaskoczyła, masz racje ,ze ja je nie oszczędzałam i tak po amerykańsku smarowałam
icon_mrgreen.gif


Mirabbelko , wg mnie są pyszne

dziewczyny jeśli uważacie ,ze lepiej je do ciastek to ja oczywiście nic nie mam przeciwko , ja je tu dałam bo drożdżowe są
zahnlos.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Margot @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075767Krystyno , a kardamon?Bo takie rolki z kardamonem to może być coś , wielkie coś
ale kardamon w dużej ilości, to chyba zbyt mocny aromat
gruebel_2.gif



CYTATdziewczyny jeśli uważacie ,ze lepiej je do ciastek to ja oczywiście nic nie mam przeciwko , ja je tu dałam bo drożdżowe są
zahnlos.gif
to niech by tu zostały i dodatkowo w ciastka należy je wsadzić. Toż tam mnóstwo wszelakich bułeczek