- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
1 kg ziemniaków
1 główka kapusty włoskiej lub 0,5 białej
20 dag boczku w plasterkach
2 cebule
2 ząbki czosnku
trochę żółtego sera do posypania
sól, pieprz
smalec/olej
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Kapustę poszatkować i razem z jedną cebulą pokrajaną w półplasterki poddusić w szerokim rondlu przez ok. kwadrans (aż puści sok i się zmniejszy objętość).
Drugą cebulę i czosnek pokrajać, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku. Lekko posolić.
Ziemniaki obrać i pokrajać w plasterki. Przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.
Boczek pokrajać na małe kawałki.
Do naczynia wysmarowanego masłem włożyć połowę ziemniaków, lekko popieprzyć, na to kapustę, na to boczek, na to znowu ziemniaki i znowu popieprzyć, zalać wywarem z cebuli i czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 175 st. C przez 40 minut, po czym odkryć, posypać serem i dalej zapiekać przez 30 minut.
1 główka kapusty włoskiej lub 0,5 białej
20 dag boczku w plasterkach
2 cebule
2 ząbki czosnku
trochę żółtego sera do posypania
sól, pieprz
smalec/olej
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Kapustę poszatkować i razem z jedną cebulą pokrajaną w półplasterki poddusić w szerokim rondlu przez ok. kwadrans (aż puści sok i się zmniejszy objętość).
Drugą cebulę i czosnek pokrajać, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku. Lekko posolić.
Ziemniaki obrać i pokrajać w plasterki. Przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.
Boczek pokrajać na małe kawałki.
Do naczynia wysmarowanego masłem włożyć połowę ziemniaków, lekko popieprzyć, na to kapustę, na to boczek, na to znowu ziemniaki i znowu popieprzyć, zalać wywarem z cebuli i czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 175 st. C przez 40 minut, po czym odkryć, posypać serem i dalej zapiekać przez 30 minut.