sos paprykowy*

mAnth

Member
Paź 29, 2004
125
0
0
Efekt mojej improwizacji pod tytułem "coś na szybko do sajgonek", w smaku przypominał słodki sos chili.

Składniki:
2 średnie czerwone papryki, obdarte ze skóry (użyłam mrożonych)
1/3 strąka ostrej czerwonej papryczki (czyli ok 4 cm)
1 średnia cebula
5 łyżek oleju ryżowego
1/2 szkl bulionu
3 łyżki octu jabłkowego (pewnie lepszy byłby ryżowy, ale nie miałam)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka chrzanu

Przygotowanie:
Cebulę i słodką paprykę pokroiłam w grubą kostkę, paprykę ostrą - w drobną. Na oleju zeszkliłam cebulę. Do tego wrzuciłam obie papryki i szybko wlałam mieszaninę pozostałych składników. Uzupełniłam wodą do ok. 450 ml objętości, zagotowałam i zmiksowałam. I już.

Smacznego, mAnth.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: