Pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem porowo-serowym*

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Bardzo smaczna i szybka do zrobienia przekąska.

2 pory
1 opakowanie ciasta francuskiego
3/4 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki masła
sól, pieprz ziołowy
chilli (ja miałam w płatkach, z młynkiem do mielenia na bieżąco)

Białą część porów kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojone pory. Posypujemy ziołowym pieprzem i podsmażamy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Zimne pory mieszamy z tartym serem, lekko solimy i doprawiamy chilli (ilość względem upodobań - jak ktoś nie lubi ostrego to może pominąć). Ciasto francuskie rozwijamy (jeśli mrożone to rozmrażamy), można je lekko rozwałkować, jeśli chcemy cieńszą warstwę ciasto. Płat ciasta kroimy w kwadraty, na środku każdego układamy trochę porowego nadzienia, sklejamy w trójkątny pierożek. Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 6 minut.
Ponieważ mam piekarnik gazowy grzejący jedynie od dołu to w połowie pieczenia przewróciłam pierożki na drugą stronę.

IMG_4249.JPG
 

Załączniki

  • IMG_4249.JPG
    IMG_4249.JPG
    188.9 KB · Wyświetleń: 0