Makaron imbirowo-sezamowy
Latwy, smaczny, pikantny - swietny dodatek do azjatyckich potraw
250g makaronu linguine
3-4 lyzki oleju sezamowego
3 lyzki posiekanych orzeszkow arachidowych
2 lyzki drobniutko startego imbiru
3 duze zabki czosnku, posiekane
6 lyzek sosu teriyaki
2 lyzki soku z limonki lub cytryny
1 lyzka sosu chili
garsc drobno posiekanej zielonej cebulki (dymki)
Ugotowac makaron al dente, odcedzic, wrzucic z powrotem do garnka (lub przelozyc do miski, w ktorej bedzie podawany), dodac lyzke oleju sezamowego i posiekane orzeszki, wymieszac i trzymac w cieple. W czasie kiedy makaron sie gotuje, przygotowac sos: W malym rondelku lub patelni podgrzac 2-3 lyzki oleju sezamowego, dodac imbir i czosnek i podgrzac mieszajac przez okolo 15 sekund, dodac sos teriyaki, sok z limonki i sos chili, dusic chwilke - 30 sekund. Dodac do makaronu razem z zielona cebulka, wymieszac i zaraz podawac.
Latwy, smaczny, pikantny - swietny dodatek do azjatyckich potraw
250g makaronu linguine
3-4 lyzki oleju sezamowego
3 lyzki posiekanych orzeszkow arachidowych
2 lyzki drobniutko startego imbiru
3 duze zabki czosnku, posiekane
6 lyzek sosu teriyaki
2 lyzki soku z limonki lub cytryny
1 lyzka sosu chili
garsc drobno posiekanej zielonej cebulki (dymki)
Ugotowac makaron al dente, odcedzic, wrzucic z powrotem do garnka (lub przelozyc do miski, w ktorej bedzie podawany), dodac lyzke oleju sezamowego i posiekane orzeszki, wymieszac i trzymac w cieple. W czasie kiedy makaron sie gotuje, przygotowac sos: W malym rondelku lub patelni podgrzac 2-3 lyzki oleju sezamowego, dodac imbir i czosnek i podgrzac mieszajac przez okolo 15 sekund, dodac sos teriyaki, sok z limonki i sos chili, dusic chwilke - 30 sekund. Dodac do makaronu razem z zielona cebulka, wymieszac i zaraz podawac.
Ostatnią edycję dokonał moderator: