Ciasto "pijana wiśnia" 2

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
DSC08504.JPG


Składniki:

- słoik (poj. 1 litr) wiśni w soku

Dzien przed zrobieniem ciasta, wiśnie odcedzić z soku i zalać brandy lub innym alkoholem


Ciasto:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka amoniaku lub proszku do pieczenia

Biszkopt pieczemy dzień wcześniej przed zrobieniem całości ciasta.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i gęstą masę aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę , kakao i amoniak/proszek do pieczenia - wymieszać delikatnie. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą żółtkową.
Upiec biszkopt
Z biszkoptu odciąć od góry blat ciasta o grubości ok. 2-3 cm. Łyżką wydrążyć ostrożnie środek biszkoptu (zachować) , zostawiając ok. 2-3 cm ścianek.

Przygotować krem:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
250-300 g masła
wiśnie, odcedzone z alkoholu

Masło utrzeć z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Masę wymieszać ostrożnie z okruszkami wydrążonego biszkoptu i z wiśniami. Masą napełnić środek wydrążonego biszkoptu. Całość nakryć odciętym wcześniej blatem ciasta.
Całość posmarować pomadą z rozpuszczonej czekolady



 

Załączniki

  • DSC08504.JPG
    DSC08504.JPG
    109.8 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Mario, chyba jest tego warte.
Ja nie mam wiśni, więc mogę tylko popatrzeć.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
ja wiśnie mam ( z nalewki i bym mrożone dokupiła, coby nie tyle alkoholu %), tylko bym musiała jakieś inne ciasto, bo jest mi potrzebne bez jajek ,ale wnętrze bardzo mi by pasowało

 
Ostatnią edycję dokonał moderator: