Pierś indyka marynowana w sosie z winogron*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Pierś z indyka marynowana w sosie z winogron

Indyk_z_winogronami.JPG
1 pęczek włoszczyzny
1 duża cebula
1 kg piersi z indyka
2 listki laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
1/2 l białego pół wtrawnego wina
8 łyżek białego winnego octu
40 g migdałów bez skóry
3 łyzki oliwy
sól, biały pieprz
750 g marchwi
2 łyżki masła
200 g winogron bez pestek
1 pęczek pietruszki
2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczenej
100 g śmietany
1 6 litrowy worek do zamrazania

1. Włoszczyznę kroimy w większe cząstki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartkę. Do 6 litrowego worka wkładamy mięso,posiekane warzywa, cebulę, wszystkie zioła, wino i ocet. Zamykamy szczelnie worek i marynujemy 24 godzin.
2. Po zamarynowaniu mięso osuszyć, następnie posolić i popieprzyć.
3. Rozgrzać mocno tłuszcz i najpierw przez 3 minuty smażyć migdały. Kiedy migdały dostaną złoty kolor wyjąć. Na gorący tłuszcz dodać pierś indyka i mocno z wszystkich stron podsmażać. Przy okazji starać się by mięso miało zwięzły kształt.
Następnie dodać płyn i warzywa z marynady i dusić ok 50 minut.
4.Obraną marchew pokroić ukośnie na grubawe krążki (ok 5 mm). Rozgrzać masło i smażyć na nim marchewkę przez 5 minut, dodać trochę wody, posolić i odrobinę popieprzyć. Przykryć przykrywką i dusić. Kiedy marchewka zacznie miękknąć (po ok 10 minutach) zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu.
5. Mięso wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu (np w piekarniku). Powstały płyn odcedzamy z warzyw. Dodajemy do niego uprażone migdały i winogrona. Przez 5 minut delikatnie gotujemy. Dodajemy rozmieszaną w śmietanie mąkę ziemniaczaną w celu zgęszczenia sosu. Dodajemy także cukier.
6. Mięso kroimy w plastry. Polewamy sosem i dekorujemy marchewką uprzednio wymieszaną z pokrojoną pietruszką.

Ps 1. Potrawa przeznaczona jest na 4 głodne osoby
Ps 2. Kiedy chcemy szybko marynować mięso należy pierś indyka pokropić sokiem z cytryny i oliwą, oraz popieprzyć. Tak marynować 1-2 godziny. A włoszczyznę i wszystkie inne składniki dodać podczas duszenia.
Ps 3. 1 porcja zawiera 630 kcal /2640 kJ
Ps 4. Potrawa pochodzi z książki Kochen & genießen - Für Gäste
Ps 5. Uduszoną marchewkę podajemy na oddzielym półmisku.
 

Załączniki

  • Indyk_z_winogronami.JPG
    Indyk_z_winogronami.JPG
    186.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: